Mutti tovert tomaten op je bord

Het is algemeen geweten dat Emilia-Romagna de regio is waar de Italiaanse delicatessen vandaan komen. Denk maar aan Parmezaanse kaas, mortadella, lasagne, balsamicoazijn en natuurlijk parmaham, maar ook tomaten zijn een specialiteit. Onder andere het Italiaanse familiebedrijf Mutti zorgt ervoor dat tomaten worden verwerkt tot passata, tomatenpulp en andere tomatenproducten. Het resultaat is uiteindelijk te koop in onze winkelrekken.

Parma ligt centraal in de Food Valley en is een must-see als het over Italiaans eten gaat. In amper een half uur rijden sta je in Montechiarugolo. Tussen de tomatenvelden heeft het Italiaanse Mutti hier zijn hoofdzetel. Mutti bestaat al 120 jaar en heeft een erg goede reputatie als het over kwaliteit gaat. In Italië noemt men tomaten niet voor niets ‘pomodoro’ of gouden appels.

Mutti, onder leiding van Francesco Mutti, werkt samen met een 400tal tomatentelers die velden hebben in alle windstreken van het land. Enige voorwaarde is dat de verse tomaten geen te lange afstanden afleggen, want het volledige verwerkingsproces van oogst tot verpakking moet in minder dan 24 uur gebeuren. De tomatenplanten groeien hier in volle grond en niet zoals bij ons in de hoogte met ondersteuning van een stok of draad. De groente wordt ook slechts één maal per jaar geoogst om een ideale smaak te garanderen. Meestal in september.

Eénmaal de rijpe tomaten geoogst gaat het richting fabriek. Net voor de ingang wordt er per lading een monster afgenomen. Deze steekproef moet de kwaliteit garanderen. Er wordt onder andere gekeken naar kleur, smaak, voedingswaarde, versheid, … Aan de hand hiervan zal de definitieve prijs worden vastgesteld en krijgt de chauffeur de goedkeuring om zijn lading te lossen.

Daarna worden de tomaten gesorteerd en geselecteerd. Onrijpe of geplette tomaten gaan er onherroepelijk uit, maar verdwijnen niet in de vuilbak. Van deze tomaten wordt er biogas en dierenvoeding gemaakt. Vervolgens worden de goedgekeurde een eerste keer gespoeld om daarna in gigantische bassins te verdwijnen. Hier worden ze nogmaals gewassen en tenslotte een laatste keer gesorteerd.

Nu kan het echte werk beginnen. Via het geheim productieproces van Mutti worden de verse tomaten verwerkt tot pulp. Na pasteurisatie en een kwaliteitscontrole krijg je uiteindelijk het afgewerkt product. Het aanbod is overweldigend: uiteraard tomatenpulp, maar ook passata, tomatenpuree, tomatenconcentraat en zelfs ketchup. Tenslotte worden blikken, flessen en zelfs tubes gevuld om uiteindelijk verpakt te worden voor transport.

Interessant om te weten is dat er geen kleurstoffen en andere conserveringsmiddelen worden toegevoegd aan de tomaten. Door het korte verwerkingsproces van de tomaten is een uitzonderlijke smaak gegarandeerd. De producten van Mutti zijn verkrijgbaar in Colruyt, Carrefour (Market), Intermarché, Delhaize, Cora, Match en Makro.