Najaar in het noorden van Nederland

Je hoeft het niet altijd ver te zoeken om een geweldige vakantie te beleven. Dat bewijst het noorden van Nederland dit najaar. Iedereen kent natuurlijk de Waddenzee en de Waddeneilanden, die dankzij hun unieke natuur al meer dan tien jaar tot het Unesco Werelderfgoed behoren. Maar de regio heeft nog heel wat andere troeven in de hand. Die ontdek je dit najaar.

Glooiende polders

Nederland beleef je niet enkel vanop het water, maar ook ernaast. Onder andere in de Friesland, Groningen en Holland Boven Amsterdam leven mens en water al eeuwen in harmonie samen. De bewoners bouwden terpen, werven en wierden om zich bij vloed tegen het stijgende water te beschermen. Die zogenaamde ‘Dutch Mountains’ maken van het noorden een prachtige streek.

Wie deze vruchtbare grond te voet of met de fiets verkent, ontmoet heel wat dieren. Schapen en koeien grazen vrolijk rond en vogels fladderen tussen het graan en de aardappelvelden. Tijdens je tocht gidsen schattige romaanse kerkjes je van het ene dorp naar het andere. Maak zeker even een stop in Winsum, volgens ANWB het mooiste dorp van Nederland.

Zilte vlaktes

Vlakbij Winsum voert Noordkaap je naar het meest noordelijke punt van het Nederlandse vasteland. Hier maakt het polderlandschap plaats voor een woeste, zilte kust waar eb en vloed spelen met een fenomenaal decor. Over de ganse kustlijn gaat iedereen bij laag tij wadlopen. Dan baan je jezelf een weg door het slib en geniet je van de overweldigende stilte. Houd je ogen open, want wie geluk heeft, spot een zeehond, bruinvis of zeearend.

Op het water dobberen heel wat vissersbootjes. Die nemen je graag mee voor een dagje garnaalvissen. En ze laten je ook aan tafel smullen van deze adembenemende, smaakvolle regio. Mosselen en eetbare kwelderplanten zijn lokale delicatessen. En nergens anders is de vis op je bord verser dan hier. Bestel bij je maaltijd zeker een glas Amelands Beetje Blond en je voelt je zo aan het Ibiza van de Noordzee.

Steden vol leven

Van die zee van smaak trek je landinwaarts en proef je van het leven in de grote stad. In het eigenzinnige, rebelse Groningen dwaal je door kleine steegjes boordevol streetart, leuke vintagewinkels en hippe conceptstores. Vanop het water bewonder je oude pakhuizen en knusse tuinen. Terug aan wal ontdek je ook het moderne gezicht van de stad, dankzij de vele eigentijdse gebouwen en de bruisende ontmoetingsplek Forum.

In Friesland is het Leeuwarden die je van de ene hotspot naar de andere leidt. Statige paleizen en indrukwekkende musea maken meteen duidelijk waarom deze stad in 2018 werd verkozen als culturele hoofdstad van Europa. Volgend jaar breit Leeuwarden een vervolg aan dat succesverhaal, met de eerste editie van de triënnale Arcadia. Maar liefst honderd dagen lang zal het festival talrijke toonaangevende, internationale artiesten naar Nederland brengen.

Tip: combineer je citybreak in Friesland met een uitstap naar de universiteitsstad Franeker, één van de iconische elf steden. Of ontdek waarom Friesland dé watersportprovincie van Nederland is.

Bijzondere logeeradressen

Je merkt het: het noorden van Nederland heeft vele gezichten. Je tilt er je vakantie naar een nog hoger niveau dankzij de vele originele logeeradressen. In Harlingen overnacht je in een authentieke zandtrechter, een voormalige vuurtoren of in de oude reddersboot Lilla Marras. Ook in Huisduinen slaap je met zicht op zee, in een omgetoverde wachttoren.

Landinwaarts geniet je van het groen in de ecolodges van It Dreamlân. Nog in de streek kan je terecht bij Kanocamping ’t Ol Gat, het boven het water uittorende Eemshotel, de strandhuisjes van Julianadorp, het imposante Landgoed Westerlee en het geheimzinnige The Fallon Hotel.