Natuurlijke zwembaden van de Maltese archipel

De zon schijnt nog volop in Malta. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is er zelfs nog 26°C, ideaal om te gaan zwemmen. De drie eilanden van de archipel liggen omringd door de Middellandse Zee en je vindt er heel wat turquoise baaien en ook natuurlijke zwembaden. We zetten de mooiste 7 graag even op een rij.

St. Peter’s Pool – Locatie: Marsaxlokk

In Marsaxlokk, in het zuidwesten van Malta, ligt St. Peter’s Pool. Deze is misschien wel Malta’s beroemdste en mooiste natuurlijke zwembad. Met kristalhelder en turqoise water, uitstekende snorkelmogelijkheden, vlakke rotsen om te zonnebaden en ladders die toegang bieden tot de zee, is het geen wonder dat deze plek een favoriet is onder zowel de lokale bevolking als de toeristen. Er is wel geen beachbar in de buurt, dus neem veel water, sunblock en snacks mee om de dag door te komen.

The Blue Hole – Locatie: Dwerja, Gozo

De Blue Hole, ook bekend als Blue Cave, in Gozo, is waarschijnlijk een van de beroemdste duiklocaties op de Maltese eilanden. Het is een cirkelvormige rotsformatie, een zinkgat in kalksteen, van ongeveer tien meter breed en vijf meter in doorsnee. Het natuurlijke “zwemgat” is een beschutte poel, beschermd door een rand van rotsen, waardoor het de perfecte locatie is voor een duik, om te snorkelen of zelfs een freedive, als je iets avontuurlijker bent. De Blue Hole ligt recht tegenover de plaats waar vroeger het Azure Window was, aan de voet van Dwejra Point. Het is een korte wandeling over de rotsachtige kust maar zeker de moeite waard.

Blue Lagoon – Locatie: Comino

Als je de Maltese eilanden zou googelen, dan krijg je gegarandeerd een foto van de Blue Lagoon te zien. Deze idyllische locatie is beroemd omwille van zijn turkoois gekleurde lagune die een ansichtkaart waard is. Ze wordt vaak beschreven als het grootste natuurlijke zwembad van het eiland. Gelegen tussen het eiland Comino en het eilandje Cominotto en op slechts 15 minuten varen van de haven van Mġarr, is het zeker een dagtochtje waard. Met het witte zandstrand en oogverblindend water, raden we aan om vroeg in de ochtend te gaan, aangezien het een vrij populaire plek is, vooral onder toeristen.

Qarraba Bay – Locatie: Mġarr

De kans is groot dat als je Malta hebt bezocht, je ook naar de Għajn Tuffieħa baai bent geweest waar onder andere de film Troy is gedraaid. Maar als je over verste helling klimt, kom je terecht in de minder bezochte baai van Qarruba. Of je kan natuurlijk ook een boot charteren om dit verborgen paradijs te bereiken. Hoe je de Qarruba baai ook bereikt, het loont de moeite.

Bamberin strand – Locatie: Qala, Gozo

Je hebt misschien wel eens gehoord van de baai van Ħondoq in Gozo, maar we durven te wedden dat je nog nooit gehoord hebt van het strand van Bamberin, dat blijkbaar het favoriete gebied was van een monniksrob. De verborgen baai, de grot en het natuurlijke zwembad liggen vlak bij het grote kiezelstrand van Ħondoq Bay, dat je te voet kunt bereiken. De wandeling naar het naastgelegen Bamberin is wat uitdagender met scherpe rotsen en een ongelijke ondergrond. Tip, je kan ook het ook al zwemmend bereiken vanaf het hoofdstrand. De inham kan worden omschreven als een miniatuur fjord, met aquamarijn water en grotten, perfect om te snorkelen.

Victoriaanse baden – Locatie: Font Għadir in Sliema

Deze prachtige rechthoekige baden dateren vermoedelijk uit het Victoriaanse tijdperk. In deze periode vonden Maltese vrouwen het ongepast om in het openbaar te baden in zee. Om dit probleem op te lossen, werden baden gebouwd met een omranding van natuurlijke rotsen en soms zelfs een trapje om het water in te gaan. Vroeger werden er doeken rond gespannen om zo privacy en schaduw te bieden. In Font Għadir in Sliema kan je genieten van enkele van deze Victoriaanse baden.

Għar Lapsi – Locatie: Siġġiewi

Għar Lapsi, een afgelegen strand vlak bij de stad Siġġiewi, is een van de meest unieke kleine baaien. De naam beschrijft de idyllische locatie perfect: Għar, betekent grot in het Maltees, en Lapsi, betekent opstijgen. De natuurlijke grot vormt een perfect zwembad met azuurblauwe water, perfect om in te snorkelen. De grot mondt uit in de diepe open zee, met een goed zicht om de onderwaterfauna te spotten. Omdat het een beschermd gebied is, is Għar Lapsi erg populair bij de lokale bevolking die er even komt zwemmen om daarna naar enkele van de geliefde restaurants in de omgeving gaat.