Nazomer in Slovenië

In september of oktober op reis gaan, heeft zo zijn voordelen. Enerzijds vermijd je de drukte, maar ook de prijzen liggen een stuk lager.  Uiteraard is er een grote keuze aan bestemmingen, maar hier alvast vijf redenen waarom velen voor Slovenië kiezen voor een ‘nazomervakantie’.

1. Relaxen in stijl

In Slovenië borrelt het water overal op uit de grond en dat water zorgt niet alleen voor fantastische grottenformaties zoals in Postojna of de Škocjan grotten maar het is ook heilzaam voor de mens. Er zijn maar liefst honderd thermale bronnen en daarenboven is Slovenië wereldwijd bekend voor de beste wellness centra en spa’s. Dit groene land kent maar liefst 14 natuurlijke Spa’s. Ook de allerkleinsten zijn welkom in de Sloveense wellness centra, met waterparken of massages voor kinderen. Voeg daarbij de vele meren en het kristalheldere water in de rivieren Soça en Savinja en in het meer van Bled of Bohinj, toeristische centra waar je tot laat in het najaar helemaal tot rust kunt komen.

2. Terug naar de natuur

De natuur van Slovenië is indrukwekkend want maar liefst 66% van het land is bebost en grote delen zijn beschermd natuurgebied (één nationaal park, 3 regionale parken, 44 landschapsparken en 52 natuurreservaten). De toerist zal vooral de variëteit van het land appreciëren want tussen de Alpen en Adriatische Zee ligt een landschap met bossen, dalen, heuvels, rivieren, meren en wijngaarden. De Sloveense hoofdstad, Ljubljana, werd tevens uitgeroepen tot Green Capital 2016 want dankzij het plan, Vision 2025, wordt de hoofdstad duurzamer en groener gemaakt. Zo’n 75% van de oppervlakte is groen!

3. Gezellig en trendy Ljubljana: ‘Open kitchen’ en ‘foodwalks’

Ljubljana is één van de gezelligste hoofdsteden van Europa. Het is een relatief kleine stad en grotendeels verkeersvrij. Hippe koffiebars en trendy winkeltjes wisselen elkaar af en in het najaarszonnetje kun je uren slijten op de terrasjes langs de Ljubljanca-rivier. Door de ideale ligging, kan je perfect enkele uitstapjes maken met de hoofdstad als uitvalsbasis. Nog niet overtuigd? Elke vrijdag vindt in het stadscentrum “Open Kitchen” plaats: een foodmarket waar je talrijke Sloveense smaken kan proeven. De gerechten worden ter plaatse klaargemaakt door verschillende Sloveense chefs. Een absolute aanrader! Open Kitchen vindt iedere vrijdag plaats tussen maart en mid-oktober. Combineer een verkenningstocht door de stad met culinaire stopplaatsen tijdens een van de Foodwalks.

4. Land van geuren en smaken

In het najaar wordt er ook in Slovenië geoogst en de producten van het land zijn de ingrediënten van heerlijke lokale gerechten. Vergeet ook de wijnen niet en vooral de wijnfeesten en wijnfestivals die je als wijnliefhebber beslist moet meemaken. Noteer alvast het ‘Old Vine Festival’ in Maribor in oktober en ontdek er de rijke wijntraditie. Op 11 november vieren ze in Slovenië St Martin’s day, de belangrijkste feestdag voor wijnboeren. Op deze dag wordt het einde van de oogst gevierd en wordt de nieuwe wijn geproefd. Overal in het land vinden festiviteiten plaats dus wijnliefhebbers noteren deze dag alvast best in de kalender.

5. Actief genieten

Slovenië is een fiets- en wandelbestemming met een goed netwerk van bewegwijzerde paden. De herfst kleurt het landschap betoverend mooi. De echte  avonturiers kunnen ook genieten van een rafting excursie op de Soça rivier of een bellyak excursie op de Savinja Rivier. Een absolute aanrader voor wie van wat uitdaging houdt! Of wat dacht je van ‘Sup’en’ op de Ljubljanca-rivier? Minder avontuurlijk, maar absoluut een originele manier om je door het centrum van de hoofdstad te verplaatsen.

Slovenië is met andere woorden de perfecte bestemming voor een nazomervakantie. Zowel voor een vakantie in de natuur of voor een korte citytrip, Slovenië heeft het allemaal.