Neem je tijd en ontdek Guttland

De Luxemburgse regio Guttland is een oase van rust en van pure natuur; op enkele kilometers van de hoofdstad. Dit is de ideale bestemming voor wie aan toerisme wil doen op een andere… en vooral rustigere manier! 

Omgeven door de prachtige natuur en adembenemende uitzichten vind je honderden kilometers fiets- en wandelpaden. Je rijdt of wandelt langs charmante dorpjes, gerestaureerde boerderijen, indrukwekkende kastelen en mysterieuze forten.

Iedereen op zijn of haar eigen ritme

Je kan er niet omheen: het historisch en culinair erfgoed. Denk maar aan de Vallei van de Zeven Kastelen, de Gallo-Romeinse sites, de plattelandsmusea… De regio Guttland biedt de perfecte mix tussen nieuw en oud, wat perfect wordt geïllustreerd door de talrijke vernieuwende en duurzame projecten in de regio.

Een ideale regio waar iedereen kan herbronnen op zijn of haar eigen ritme! Buitenactiviteiten, beweging, sport, geschiedenis, cultuur, kunst, lokale producten en ontmoetingen met de lokale bevolking.

Niet te missen ontdekkingen

Bezoek aan het kasteel van Useldange – Ontdek het fascinerende verhaal van “Dollarmatti”, geboren in Useldange. Emma Wolff verlaat de familieboerderij en trekt naar de Verenigde Staten. In de jaren 30 keert ze terug en krijgt ze het kasteel in handen, tegenwoordig een charmant fort. Tijdens het ‘slow trip’ bezoek ontdek je de Amerikaans-Luxemburgse draad doorheen het levensverhaal. Niet te missen: op 3 en 4 juli 2023 vindt vlakbij het kasteel een middeleeuws feest plaats.

Distilleerderijen – Drinken en rijden gaan niet samen en daar houden ze in Luxemburg rekening mee! Neem plaats in een minibus en bezoek verschillende lokale distilleerderijen. De lokale producenten laten je hun eaux-de-vie proeven, ook wel “Drëpp” genoemd in het Luxemburgs.

Hiking – Wandelaars mogen zich opmaken voor de 3 Guttland Trails, een parcours van 37 kilometer tussen Gaichel en Mersch en langs vredige landschappen. Fiets je liever? Dan vind je heel wat goed aangelegde fietspaden doorheen de hele regio.

Bostherapie (forest bathing) – Een therapie die in de jaren 1980 werd gelanceerd door Shinrin-Yoku. De boswandelaar wordt uitgenodigd om te herbronnen tussen de bomen, de dagelijkse stress van zich af te schudden en één te worden met de natuur. Het principe is eenvoudig: wandel in het bos en wees helemaal bewust van de natuur rondom je. Aanraders: de bossen van Bambësch en van Gréngewald vormen samen het grootste bosgebied van het land. 

Dorpen en tradities – Een absolute aanrader voor toeristen die van kleine dorpjes houden en die de verborgen parels van Guttland willen ontdekken. Denk maar aan het plattelandsmuseum Thillenvogtei waar je meer te weten komt over het vroegere leven en werk op het platteland, het Vitarium waar je ontdekt hoe melkproducten worden geproduceerd, het atelier Péckvillercher waar je een introductie en een initiatie krijgt over pottenbakken of de molen van Beckerich waar je een rondleiding krijgt en meer ontdekt over thema’s zoals hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling.

1.000 jaar geschiedenis op één dag tijd

Houd je van kastelen alles wat daarmee te maken heeft? Welkom in Guttland! De Vallei van de Zeven Kastelen blijft een tijdloze topper in het land. Het 27 kilometer lange circuit laat je prachtige bouwwerken ontdekken: Mersch, Schoenfels, Hollefels, het nieuwe en het oude kasteel van Ansembourg, Septfontaines en Koerich. Houd je van mooie tuinen? Bezoek dan zeker eens de tuinen van het Grand Château d’Ansembourg en geniet van de vele fruitbomen, plantensoorten en sierfonteinen.