Niet te missen in Malta

Een eeuwenoude geschiedenis en een mengelmoes aan culturen: deze combo zorgt ervoor dat Malta bedekt ligt met prachtige monumenten en verbluffende architecturale hoogstandjes. De mooiste exemplaren? Die sommen we hieronder voor je op. Ideaal om deze winter te bezoeken, want dan baadt Malta in milde, zuiderse temperaturen. Bovendien vlieg je er vanuit Brussel in minder dan drie uren naartoe.

De Sint-Janscokathedraal, Valletta

Niet toevallig op nummer één: deze 16e-eeuwse kathedraal voert je naar de Maltese hoofdstad Valletta. Vooral het barokke interieur is wereldberoemd. Je struint door weelderig versierde kapellen en tuurt naar gigantische fresco’s en sprookjesachtige plafonds… en naar het befaamde schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio.

De Għajnsielemkerk, Gozo

Het kleine eiland Gozo staat dan wel bekend om de ongerepte natuur, ook het erfgoed is een oversteek waard. Vlakbij Mġarr, de belangrijkste haven van Gozo, doorpriemt de kerktoren van Għajnsielem de lucht. De eerste steen werd rond 1922 gelegd. Opvallend is dat verschillende architecten aan het project werkten. Samen creëerden ze een knap voorbeeld van de Lombardische gotiek.

Het parlement, Valletta

Wie door de toegangspoort van Valletta wandelt, ziet het meteen… Op het Vrijheidsplein pronkt een hedendaags, hypermodern bouwwerk. Het is het Maltese parlement, ontworpen door Renzo Piano. Het bouwwerk contrasteert met de historische huizen in de straten. Toch zorgde Piano ervoor dat het parlement bij Malta past. Voor de gevel gebruikte hij namelijk kalksteen vanop Gozo.

De Rotunda Santa Marija Assunta, Mosta

Wie naar boven staart, waant zich in het Pantheon van Rome. Deze imposante koepel, ook bekend als de Mosta Dome, zou de vierde grootste ter wereld zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze kerk bijna vernietigd. Een bom doorkliefde toen het plafond, maar ontplofte gelukkig niet. Je bestudeert een replica van de bom in het naburige museum.

De Citadel, Gozo

De skyline van Victoria, Gozo’s hoofdstad? Die wordt gedomineerd door de Citadella. Het militaire bolwerk is duizenden jaren oud en huisveste verschillende legers en ridderordes. Zij beschermden het eiland en haar inwoners tegen vijandige troepen. Binnen de muren bezoek je musea, kerken, kapellen en zelfs oude rechtszalen. Wie weet loop je wel één van de weinige inwoners van de Citadella tegen het lijf…

Dock 1, Cospicua

Wie in Valletta de veerboot neemt, steekt de bruisende haven over en komt aan in de beroemde ‘Drie Steden’. Architectuur-lovers pikken er best Cospicua uit. Daar steken de oude dokken in een nagelnieuw, eigentijds jasje. Moderne kades leiden je voorbij groene stadsoases en futuristische bruggen. Je kijkt uit over en water en flaneert langs gerenoveerde panden, waar regelmatig leuke activiteiten doorgaan.

De balkons van Malta

Ze duiken in zowat elke stad op: de typische, Maltese balkons. Je spot ze in alle kleuren en materialen. Bovendien zijn ze altijd rijkelijk versierd. Omdat deze architecturale traditie al zo lang bestaat, wandel je voorbij talrijke stijlen en waan je jezelf soms even in een ander land of zelfs in een andere tijdsperiode. Ideaal dus voor een dromerig, Instagrammable vakantiekiekje.