Ode aan het Nederlandse landschap

In 2021 nodigt Nederland ons uit om hun verschillende landschappen te komen ontdekken. Met onder andere 21 Nationale Parken op de teller heeft Nederland een brede waaier aan diverse natuurgebieden. Maar er is meer! Wij bieden je alvast een voorsmaakje met 7 activiteiten die je laten kennismaken met de Nederlandse landschappen.

Tentoonstelling Machtige Maas in het Limburgs Museum

De grootste rivier in Nederlands Limburg? Dat is de (machtige) Maas! Ze baant zich een weg straight out of Frankrijk tot helemaal in de Noordzee. En de Maas heeft al veel op haar palmares staan. Zo is de Maas een Muze voor landschapsschilders, maar ook een Monster dat dorpen en velden doet overstromen. Een Moordenaar vanwege vervuild water en enorm veel plastic afval, maar vooral: een Moeder voor alle Limburgers. Ontdek deze vier gezichten van de Maas door een indrukwekkende tentoonstelling.

Street art op graansilo’s

Street art tours zijn er bij de vleet, maar street art op graansilo’s? Daarvoor moet je in 2021 in Nederland zijn. In de regio Achterhoek in het oosten van Nederland kan je je ogen uitkijken tijdens de Silo-Art-Tour. Op verschillende plekken vind je kunstwerken op objecten en gebouwen die gelinkt zijn aan het traditionele boerenleven.

Man-made land: vaartocht naar de Marker Wadden

In het themajaar ‘Ode aan het Landschap’ kan je ook kennismaken met een nieuw stukje Nederland. Op een boogscheut van wereldstad Amsterdam ligt namelijk Nationaal Park Nieuw Land, in de jongste provincie Flevoland. Je vaart langs allernieuwste eilanden die zich nog volop aan het ontwikkelen zijn. Je spot er verdwenen en bijzondere vogelsoorten en het kunstwerk van ‘De Hurkende Man’!

Fortensafari met de boswachter

Een nog onontdekt landschap van Nederland? Dat zijn de Hollandse Waterlinies. Een landschap vol geheimen, verhalen en bijzondere objecten. Verscholen eilandjes waardoor de fauna en flora volledig haar ding kon doen. Van mini steppes tot dichtgegroeide oerwouden: ontdek het door een fortensafari met een gepassioneerde boswachter!

De Waddenzee als openluchtdecor

Je leest het goed: het UNESCO Werelderfgoed ‘Waddenzee’ doet in 2021 dienst als (natuur)decor voor een prachtig spektakel. 150 figuranten, acteurs en zangers spelen het verhaal van visser Peter Grimes. Wil jij deze unieke Wadopera vanop de eerste rij meemaken?

Fluisterende molens

Ze zijn onuitwisbaar uit het Nederlands landschap: de windmolens. Ze vervoegen de klompen en tulpen als iconen van Nederland. Daarom gaan in 2021, 21 molens hun fluisterende gedachten met ons delen. Word terug gekatapulteerd naar vroeger of volg een gps-ontdekkingstocht die je dilemma’s voorschotelt over de toekomst.

Land vol contrasten: beleef de Nationale Parken

En natuurlijk een van de meest indrukwekkende troeven van Nederland: haar grote aantal Nationale Parken. Per kano bevers spotten in de Biesbosch of wadlopen op de bodem van de Waddenzee. Turen naar de sterrenhemel in het Dark Sky Park of de hoogste duin van Ameland beklimmen, aan aanbod alvast geen gebrek.

Meer info over het themajaar ‘Ode aan het Landschap’ van Nederland vind je via deze link: https://www.holland.com/be_nl/toerisme/reisinspiratie/ode-aan-het-landschap.htm