Oesterseizoen in Zeeland

September 2019. Dat betekent dat het oesterseizoen voor de deur staat. Wie hier in alle rust van wil genieten, kan in Zeeland terecht op heel wat speciale plekjes. Idem dito voor wie meer houdt van mosselen; het seizoen is namelijk in volle gang. Oesters eet je van oktober tot maart, mosselen zijn goed in alle seizoenen met de letter ‘r’. Wil je Zeeland echt leren kennen, dan moet je beslist enkele dagen naar deze streek.

De beroemde oesterputten en de mosselveiling in Yerseke

Yerseke is hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. In dit gezellige stadje met veel visrestaurants en zelfs een eigen mosselbier draait het leven om schelpdieren. De bekende oesterputten en mosselveiling kun je een bezoekje brengen (op afspraak), gegarandeerd ga je daar niet buiten zonder een verse portie zilte zaligheden om thuis te bereiden. Naast al dat lekkers kan je by Yerseke ook de natuur in. Wandelen kan in het natuurgebied van de Yerseke Moer.

Een tip om te logeren in de streek is boerderij De Platschorre, te midden van prachtige middeleeuwse bloemdijken nabij het Zeeuwse dorp Oudelande. Ook vakantiehuis De Korenbloem op het eiland Noord-Beveland is ideaal gelegen, omringd door wateren: de Noordzee, het Veerse Meer en de Oosterschelde. In Colijnsplaat is een visafslag aan de haven, met een prachtig uitzicht over de Oosterschelde. Kokerellen op vakantie? Koop dan hier verse vis!

Bruinisse, Bru, het mosseldorp van Schouwen-Duiveland

Een ander typisch mosseldorp is Bruinisse. Het is een populaire vakantiebestemming nabij het mooie Grevelingenmeer. De vernieuwde jachthaven is hip en modern en ook hier zijn heel wat horecagelegenheden om verse mosselen te eten, ‘zo uut de zjee’. Voor passende wijnen moet je in Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor zijn. Degusteren en de wijngaard en wijnkelder bezoeken kan op aanvraag.

Dichtbij het gezellige dorp Bruinisse met haar mooie jachthaven ligt villa Het Mosselhuys. Vanuit deze villa met riante tuin heb je een mooi uitzicht over de omgevende akkers. De woning is geschikt voor 8 personen. Ook vanuit landhuis Farmer’s view kijk je uit over de uitgestrekte weilanden. Ideale plekjes dus om in een aangenaam najaarszonnetje te genieten van een glaasje wijn op het terras.

In het pittoreske Brouwershaven ligt dan weer dit pareltje voor 4 personen: vakantiewoning Zee en Meer. Twee karakteristieke vissershuisjes zijn gerenoveerd tot een prachtige woning. Brouwershaven is de ideale uitvalsbasis om Zeeland te ontdekken of voor een dagje Middelburg of Zierikzee.

Zeeuws-Vlaanderen, juist over de grens

Hét mosseldorp in Zeeuws-Vlaanderen is Philippine. De mosselrestaurants in het dorp serveren jaarlijks ongeveer een half miljoen kilo mosselen. Meestal worden die gemaakt ‘op Philippiense wijze’: gekookte mosselen met kruiden, groente en witte wijn. Het dorp kiest ook elk jaar een andere mosselwijn. Een mooi adres in de buurt om te verblijven met 6 personen is dorpshuis Zeemeermin in Waterlandkerkje of het gezellige dijkhuisje de Zeeschelp in Schoondijke.

Het beste visrestaurant van Nederland ligt ook in Zeeuws-Vlaanderen: tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat nabij Breskens. Ook Breskens is de moeite waard: de vissershaven, de jachthaven, het Visserijmuseum en de veerboot naar het mooie Vlissingen. Logeren nabij Breskens kan sfeervol in vakantiehuis De Zeeuwse Narcis, of in het iets verder gelegen Groede, in vakantiehuis Zeeuws Break Point waar je in de bedstee kunt slapen.

Zin gekregen in een weekend of midweekje in Zeeland? Wil je verblijven in een bijzondere woning? Dan kun je terecht bij Belvilla met maar liefst 400 kwaliteitsvolle vakantiewoningen in Zeeland.