Ontdek het pure Zeeland

Het Nederlandse eiland Schouwen-Duiveland is gelegen in de provincie Zeeland en wordt omringd door de Noordzee in het westen, het Grevelingenmeer in het noorden en de Oosterschelde in het zuiden. Verbondenheid met het water staat dan ook centraal. Op het eiland kun je als geen ander onthaasten en genieten van de puurste stranden, ongerepte natuur en culturele pareltjes. Daarbovenop word je er verwend met mosselen, oesters, de Oosterscheldekreeft en allerlei activiteiten in en op het water. En dat op amper een uurtje rijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Schouwen-Duiveland is de ideale bestemming voor een weekendje weg. Ontdek hieronder waarom het eiland een plekje op je reisbucketlist verdient.

Proef letterlijk wat Schouwen-Duiveland te bieden heeft

De culinaire fijnproevers onder ons zijn in Schouwen-Duiveland aan het juiste adres. Tal van chef-koks toveren heerlijke gerechten op tafel met verse zeegroenten zoals zeekraal, lamsoor en zeevenkel. Verder proef je lekkere Zeeuwse wijn in de Kleine Schorre, één van de grootste wijngaarden van Nederland. Dan nog maar gezwegen over het ruime assortiment aan verse zeevruchten. Van eind maart tot half juni smul je van de Oosterscheldekreeft, die zachter en zoeter smaakt dan de Canadese kreeft die je gewend bent. In het mosseldorp Bruinisse kan je genieten van een goedgevulde pan mosselen, zilte oesters en andere dagverse vis.

Bewonder de ongerepte natuur van het eiland

Op Schouwen-Duiveland kan je ook bijzonder mooi wandelen of tot rust komen in een van de prachtige natuurgebieden of langs de onbebouwde kusten. Zo is het Nationaal Park Oosterschelde, het grootste nationaal park van Nederland, een habitat voor heel wat fauna en flora zoals de bruinvissen. Ook zeehonden zijn te vinden op het eiland, op de Brouwersdam zie je er gegarandeerd een paar. Daarnaast kunnen vogelliefhebbers er heel wat zeldzame vogels spotten, want Schouwen-Duiveland wordt niet voor niets de grootste vogelboulevard van Zeeland genoemd. Over zeldzaam gesproken, in Zeeland kun je ook de Harlekijn Orchidee in volle glorie zien bloeien in het Natuurgebied Dijkwater.

Vertoef tussen de kunstenaars

Voor kunstliefhebbers organiseert Schouwen-Duiveland het jaarlijkse Kunstschouw, een kunstroute voor hedendaagse kunst. Daarbij presenteren meer dan honderd kunstenaars hun werken op verschillende locaties en krijg je de kans om binnen te kijken in de ateliers. Ook in het historische stadje Zierikzee vind je verschillende galerieën van plaatselijke kunstenaars. Maak een stadwandeling langs de talrijke monumenten, ontdek de lokale boetiekjes en rust even uit op het pittoreske pleintje ‘Montmaertre’. Hier zie je in de zomer misschien wel een kunstenaar aan het werk. Bovendien is het pleintje op zich al een kunstwerk dankzij de fraaie muurschilderingen en kletterende kikkerfontein.

Ga sportief het eiland rond

Ook sportievelingen kunnen zich volledig uitleven op Schouwen-Duiveland. Zo kun je er fietsen in Boswachterij Westerschouwen, het grootste bos van Zeeland, of kun je deelnemen aan het wandelevenement Fjoertoer Renesse. Fjoertoer Renesse is een wandeling door het bos, de duinen en over het strand die je ook nog eens trakteert op bijzondere kunst en lichtspektakels onderweg. Ook in en op het water is er aan activiteiten geen gebrek. Ga duiken of snorkelen in het grootste zoutwatermeer van West-Europa, zoek naar zeepaardjes en sepia’s (zeekatten) in de Oosterschelde of neem een kijkje bij de surfspot Brouwersdam voor allerlei wateractiviteiten.

Ontdek de geschiedenis van Schouwen-Duiveland

Naast alle mooie bezienswaardigheden en leuke activiteiten, kent Schouwen-Duivenland ook een interessante geschiedenis. Er zijn acht musea die je kan bezoeken. Eén ervan is het Watersnoodmuseum dat het verhaal vertelt over de Watersnoodramp in 1953 waarbij grote delen van Schouwen-Duivenland onder water kwamen te staan. Het museum blikt niet alleen terug maar werpt ook een interessante kijk op de klimaatverandering en duurzame initiatieven. Daarnaast kan je ook de Plompe Toren beklimmen, symbool voor de verdronken dorpen van de 15e eeuw. Ten slotte kan je enkele historische stadjes bezoeken zoals Zierikzee of Brouwershaven waar je meer dan 300 monumenten kan bezichtigen.