Ontloop de drukte in de Atlantische Loirestreek

Niet te ver weg en toch helemaal anders. Dit jaar kiezen Belgische vakantiegangers massaal voor Frankrijk als vakantiebestemming. Gelukkig zijn er genoeg plekjes te vinden waar het niet over de koppen lopen is en je dus met een gerust hart kan genieten van die welverdiende vakantie. De Atlantische Loirestreek heeft zo van die plekjes buiten de gebaande paden. Een selectie!

Ontdek de lokale panorama’s en wandel door karaktervolle dorpjes in Mayenne

Voor de echte natuurliefhebbers garandeert Mont des Avaloirs, met een hoogte van 416 meter, een prachtig uitzicht dat je niet wil missen. Beklim 108 treden naar het hoogste punt van West-Frankrijk. De inspanning wordt beloond door een uitgestrekt panorama over het Regionale Natuurpark Normandië-Maine, het bos van de Multonne en de Mancelle-alpen. Voor de cultuurliefhebbers is een bezoek aan Montaigu en omgeving een must. Montaigu bezit een opmerkelijk natuurlijk en cultureel erfgoed, zo zijn er een kapel en een kluizenaarshut te vinden die in de Middeleeuwen de pelgrims op weg naar de Mont Saint Michel ontvingen. Een dorpje dat een bezoek meer dan waard is, is het charmante dorpje Saint-Pierre-sur-Erve, gelegen in de pittoreske Ervevallei. Het is één van de Petites Cités de Caractère, dat als doel heeft atypische stadjes in de kijker te zetten. In Saint-Pierre-sur-Erve lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan! Ontdek het dorp met zijn rustgevend en idyllisch decor door deel te nemen aan de meest originele activiteiten. Zo maakt de elektriciteit er op 15 augustus plaats voor honderden kaarsen die het hele dorp laten schitteren. Dat vraagt om een magische wandeling met z’n twee of met het gezin.

Wandel langs het rustige en fascinerende Lac de Grand-Lieu in de Atlantische-Loire

Het fascinerende en mysterieuze meer van Grand-Lieu (bijna 6000 hectare groot) heeft vele verassingen. Het meer is na de Camargue het grootste ornithologische reservaat van Frankrijk. Grand-Lieu ligt aan de kustmigratieroute dicht bij de oceaan en de Loire en herbergt 270 soorten vogels. Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan La Maison du lac de Grand-Lieu, een plek die de werking van het meer, zijn fauna en flora perfect uitlegt. Een fantasierijk bezoek voor jong en oud met een adembenemend uitzicht op het meer. Reis terug in de tijd door een bezoek aan de klokkentoren van de kerk Saint-Lumine de Coutais. Daar word je getrakteerd op een uniek panorama over het meer of de abdij Abbataile-Déas, het oudste monument in de regio, dat getuigt van Karolingische architectuur.

Alle voordelen van de kust op het authentieke eiland Noirmoutier in de Vendée

Op het eiland Noirmoutier – ook bekend als het eiland van de mimosa’s – vind je 40 km aan stranden, schorren en kwelders en 80 km aan fietspaden. Ontdek dit goed bewaard geheim samen met familie of vrienden. Je geraakt er via de brug die het eiland met het vasteland verbindt of via de beroemde Passage du Gois, een 4 km lange weg die alleen boven water komt bij eb. Maak een wandeling door de pittoreske steegjes en tussen de kleine witte huisjes met hun typische blauwe luiken. Trek door het Bois de la Chaise, op het muntje van Noirmoutier. Zijn mediterane vegetatie, vele kreken en stranden zorgen gegarandeerd voor een moment van complete ontspanning. Je kan het prachtige eiland niet verlaten zonder de zoutmoerassen gezien te hebben. Die belsaan een derde van het eiland en zijn volledig bewaard gebleven zoals onze voorouders ze hebben achtergelaten.

Reis terug in de tijd en breng een koninklijk bezoek aan Sarthe

Wie droomde er niet van om terug te keren naar de tijd van de prinsessen en de ridders? Ver weg van de drukte nodigen het departement Sarthe en zijn talrijke kastelen jou en het hele gezin uit om terug in de tijd te reizen en fascinerende ontdekkingen te doen. Breng een bezoek aan het Château de Bazouges sur le Loir, een middeleeuwse vesting gelegen aan de oever van de Loire. Dwaal door het statige kasteel, zijn slotgrachten en formele tuinen, zo waan je je ineens in de 15e eeuw. Al lopend tussen de kapel met het opmerkelijke Angevin-gewelf en de molen uit de 15e eeuw, zal je zonder twijfel herinnerd worden aan het belang en de alomtegenwoordigheid van de adellieden uit die tijd. Wil je voor de complete ervaring gaan? Vergeet dan zeker niet de tentoonstelling in het kasteel over de werking van de laatste nog werkende naaldstuwdam in de Sarthe te bezoeken. Een bezoek aan het kasteel van Courtanvaux kan je in twee woorden omschrijven: emoties en erfgoed. Zodra je er bent zult je begrijpen waarom: het gebouw uit de 15e eeuw brengt indrukwekkende architecturale technieken bij elkaar. Dit is te danken aan de restauratie die in de 19e eeuw door een Roemeense prinses werd gestart. De nieuwe stijl van het kasteel wordt gemarkeerd door het lokale neogotische embleem en het moderne interieur. Jong en oud, iedereen is het hele jaar door welkom dankzij de vele activiteiten in en rondom het kasteel.

Ondergrondse en mysterieuze ontdekkingen in Anjou

De bezienswaardigheden in de regio Anjou zitten vol met verrassingen. Op een wel heel bijzondere manier kun je Anjou “van binnenuit” ontdekken. Verdwaal in de duizend kilometer aan ondergrondse galerijen, die de Saumur-regio tot de grootste troglodytische concentratie in Frankrijk maken. Op de oevers van de Loire ligt het Turquant, een typisch dorpje van de regio met zijn witte krijthuisjes bedekt met leisteen. De klif met uitzicht op de Loire is de thuisbasis van troglodietwoningen en steengroeven en is omgeven door wijngaarden en molens. Het erfgoed wordt door de bewoners tot leven gebracht. Ze transformeren hun huizen in troglogîtes om de bezoekers een buitengewone ervaring aan te bieden. Ervaar hoe ze hier vroeger leefden! Wat je ook zeker niet mag missen is de dierentuin Bioparc in Doué-la-Fontaine, gelegen in het hart van een prachtig troglodiet domein. Het is een waar doolhof van mineralen en planten dat geheel in het teken staat van de bescherming van bedreigde diersoorten. Bereid je voor op ontmoetingen in het wild op een wel heel unieke manier.