Ontsnap aan de winter in Gambia

De zon achterna reizen … dat voelt altijd geweldig goed. Zeker tijdens het najaar en de winter, wanneer koude temperaturen België binnenwaaien. Spring je binnenkort op het vliegtuig met je zonnebril en zwemgerief in je reiskoffer? Check dan in richting Gambia. En ontdek een prachtig stukje Afrika.

Gambia is de kleinste staat op het Afrikaanse vasteland. Het vleit zich langs de Atlantische Oceaan. En wordt verder volledig omringd door buurland Senegal. De Gambia-rivier dooradert het hele land en creëert zo een adembenemend decor. Dat doorkruis je het best vanaf november. Dan breekt een droge, warme periode aan.

Ideaal dus voor wie aan de Belgische winter wil ontsnappen. Dankzij de lage levenskosten stippel je een voordelige, lange vakantie uit. Terwijl je thuis je peperdure chauffage een tijdje buiten dienst stelt. Nog een meevaller: vanuit Brussel vlieg je in slechts zes uren naar Gambia. Zonder jetlag, want tijdens de winter is er amper één uur tijdsverschil.

Opwarmen op het strand

Wuivende palmbomen, witte stranden, een zacht golvende zee en een stralende zon. De stranden van Gambia overladen je met tropische vibes. Op populaire plekken als Sanyang Beach, Kololi Beach en Kotu Beach bestel je een exotische cocktail aan een gezellige strandbar. Waarna je je in een comfortabele ligzetel nestelt.

Ongerepte natuur

Maak je liever een ontspannende strandwandeling bij zonsondergang? Op de stranden van Cape Point gaat het er een pak rustiger aan toe. Met wat geluk spot je er zelfs een kleurrijke vogel. In Gambia leven namelijk meer dan 500 soorten. Die observeer je ook in verschillende natuurparken in het hinterland.

Daar leven trouwens heel wat wilde dieren. Zo huisvest het natuurreservaat van Abuko een heleboel stoere krokodillen. In Bijilo Forest Park slingeren de aapjes door de lucht. Rond de eilanden die het River Gambia National Park vormen, dobberen nijlpaarden in het water. En de kustlijn rond het eiland Jinack trekt regelmatig vrolijke dolfijnen aan.

Avontuurlijke setting

Wist je dat heel wat Gambiaanse eilanden niet voor de kust, maar in het hinterland liggen? Ze worden namelijk omarmd door de Gambia-rivier. Het perfecte excuus voor een avontuurlijke boottocht! Verschillende touroperators bieden kwalitatieve excursies aan. Zo verken je het land ook met de fiets of vanop de rug van een paard.

Dorpen en steden

Snuif je hierna graag wat couleur locale op? De Gambianen zijn ongelooflijk gastvrij en maken je graag wegwijs in hun cultuur. Heel wat locals spreken Engels. Je vindt dan ook makkelijk een professionele gids die je meeneemt naar enkele traditionele dorpen en bruisende steden.

Zo zie je plaatselijke vissers aan het werk in Tanji. Woon je een populaire worstelwedstrijd bij aan de kust. Struin je langs de markten van Banjul en Serekunda. En duik je in de Gambiaanse geschiedenis in Juffureh, Albreda en Kunta Kinteh.

Op adem komen in de horeca

Na een drukke dag laad je je batterijen terug op aan de Gambiaanse tafel. De chefs serveren een hartige keuken boordevol verse, lokale producten. Die overgieten ze graag met een kruidig of pittig sausje. Enkele populaire ingrediënten zijn vis, peulvruchten en rijst. Waardoor de traditionele keuken erg voedzaam én gezond is.

Heel wat hotels en restaurants koken ook Europese gerechten. De Gambiaanse hotelstandaard ligt dan ook torenhoog. Zo overnacht je in uitstekende wellnessresorts en vijfsterrenhotels. Al dan niet met zicht op zee. Wie wat meer rust en privacy zoekt, reserveert een private lodge in één van de vele hoogwaardige vakantieparken.