Ontspannen tussen de dieren van de Loirestreek

Wie wil ontsnappen aan de hectiek van het stadsleven, zijn kinderen kennis laten maken met de dieren op het platteland en in het wild, of simpelweg een rijke en gevarieerde flora en fauna wil aanschouwen, vindt in de regio Atlantische Loirestreek een wijd aanbod. Dichter bij de natuur komt men haast niet!

Bewonder wilde fauna in het Biopark van Doué-la-Fontaine

Het Biopark van Doué-la-Fontaine, verkozen tot op één na beste dierentuin van Europa, en het enige troglodytische dierenpark ter wereld, verwelkomt zijn bezoekers in een prachtige natuurlijke omgeving van 17 hectare met meer dan 1.700 dieren. Dit bijzondere park nodigt gezinnen uit tot rust te komen en de tijd te nemen om zeldzame diersoorten te ontdekken, die op hun eigen tempo leven in ruimtes speciaal ontworpen voor hun welzijn: ruime vogelkooien, ondergrondse gangen en XXL-parken. Tussen geboortes, de herintroductie van bedreigde soorten en conservatie heeft het Biopark ook een bewustmakingsmissie. In het voorjaar van 2023 opent de dierentuin nachtverblijven op 50 m afstand van het terrein, waar gezinnen tevens kunnen van een bijbehorend restaurant en terras met panoramisch uitzicht op het giraffenpark.

Rijd paard door de bossen van la Mayenne

Het Domaine des Pierres Jumelles, dat eco-verantwoordelijkheid in het paardrijden brengt, biedt zijn bezoekers meer dan 550 km aan bewegwijzerde paden, evenals een veertigtal routes door de heuvels in de ongerepte natuur van de Coëvrons. Om deze ervaring van totale ontkoppeling te verlengen, verschaft deze groene oase tevens buitengewone nachtaccommodaties voor de hele familie, van indianenhutten tot gastenkamers en Domas.

Leer plantengeneeskunde op de educatieve boerderijen van Pornic

De omstreken van Pornic, reeds alom bekend voor haar middeleeuws kasteel en de indrukkende uitzichten vanaf haar rotskust, bevatten een groot aantal educatieve boerderijen, gedurende het hele jaar open voor het publiek. Hier bieden lokale producenten bezoekers van alle leeftijden de kans om deel te nemen aan typische boerderijactiviteiten, zoals het hoeden van de kudde en het onderhouden van de moestuin. Enkele van hen, waaronder la Ferme du Fresne en le Sens des Simples organiseren workshops specifiek gericht op volwassenen: waterbehandeling, plantengeneeskunde, balsems maken enz.

Spot vogels in Saint-Nazaire

Voor hen die dromen er even in de natuur tussenuit te gaan, biedt Saint-Nazaire tochten aan op een schuit, de traditionele platbodem die vroeger een dagelijkse vervoermiddel was voor de inwoners van Brière. Saint-Nazaire maakt deel uit van de gemeentes die het Regionale Natuurpark van Brière opmaken, het op één na grootste moerasgebied van Frankrijk. Voor vogelliefhebbers is dit natuurpark een aanrader: de uitkijkpost Port de Rozé, gelegen in het midden van het moeras gelegen, stelt bezoekers in staat de talrijke lokale vogelsoorten te observeren.

Kom dicht bij de buideldieren, op een steenworp van Angers

Fan van buideldieren? In de Jardin des Kangourous kunnen dierenliefhebbers een park van 8 hectare doorwandelen waar honderd kangoeroes vrij rondlopen. Een magische ontmoeting waar bezoekers de dieren kunnen observeren en aanraken in een groene omgeving die de natuurlijke habitat van de wallaby’s nabootst! Ook niet te missen: Terra Botanica, het eerste Europese themapark volledig gewijd aan planten. Door middel van vijf themagebieden kunnen bezoekers zich vergapen aan collectie van meer dan 5.000 plantensoorten afkomstig uit alle continenten, met tal van zintuiglijke activiteiten en landschapsarchitectuur daaromheen. De grote toevoeging dit jaar is een ruimte van meer dan 5.000 m2 gewijd aan de rol van vogels in de biodiversiteit, uitgerust met virtual reality om alle zintuigen te mobiliseren.

Geniet van een natuur vol geschiedenis in la Sarthe

Voor natuur- en dierenliefhebbers is la Sarthe een must: deze bestemming bevat wel zeventien Espaces Naturels Sensibles (“Gevoelige Natuurgebieden”), met een gevarieerd ecosysteem (moerassen, venen, bocagelandschap, meren, kalksteenhellingen, bossen). Eén van de belangrijkste regionale attracties is echter het Maison de l’eau, een verzamling van aquaria waarin de verschillende ecoystemen van de rivier bij Le Mans worden gepresenteerd.  Voor een unieke ervaring kan men in La Ferme des Deux Sabots, die 200 melkkoeien telt, tal van originele activiteiten uitvoeren, waaronder een begidste rondleiding door het boerderijterrein, een workshop pannenkoeken bakken, een kop koffie drinken in de wei tussen het vee of zelfs een knuffelsessie met koeien van 600 kilo. De boerderij ontvangt ook bezoekers afkomstig uit speciale instellingen en biedt workshops dierenbemiddeling om hen te helpen de ultieme vrede met zichzelf te vinden. Om de plattelandse ervaring voort te zetten kan men de weg vervolgen naar Greenopie à Valennes, een ruraal revitalisatieproject met accommodatie en een restaurant.

Slaap op de savanne van Nantes

Planète Sauvage, een wildpark op enkele kilometers afstand van Nantes, nodigt zijn bezoekers uit tot een unieke beleving van de savanne. Men hoeft niet langer ver te reizen voor een droomsafari, want dit park biedt vervoer waaruit het mogelijk is talloze wilde diersoorten te bewonderen: zebra’s, tijgers, leeuwen, en de meer dan duizend andere wilde dieren die hier leven in een natuurlijk gebied dat hun oorspronkelijke habitat nabootst. Ter verlenging van de ervaring zijn er lodges beschikbaar om te midden van het wild de nacht door te brengen.