Op avontuur in Jordanië

Als je aan Jordanië denkt, denk je vast gelijk aan het Wereldwonder Petra. Maar er nog zoveel meer te beleven. Je kunt er hiken in de schitterende natuur, slapen onder de sterrenhemel en genieten van de mooiste uitzichten. Ga mee op avontuur in Jordanië!

Voor wandelfanaten: de Jordan Trail 

De Jordan Trail is een wandeltocht van wel 650 kilometer, van het noorden bij umm Qais tot het zuidelijkste puntje in Aqaba. Het is een van de meest indrukwekkende wandelroutes in het Midden-Oosten, en niet voor niets door National Geographic uitgeroepen tot een must-do wandeltocht. Al wandelend kom je door allerlei landschappen, van de groene heuvels met bossen en olijfboomgaarden in het noorden tot woestijnen, kloven en canyons in het zuiden. Je komt langs oude steden en historische monumenten, zoals de verborgen stad Petra. Tijdens je tocht ontdek je de bedoeïenencultuur en ervaar je hun tomeloze gastvrijheid. En zoek je echt een unieke ervaring? Ga dan in het najaar tijdens de olijvenoogst in het noorden en pluk deze ervaring meteen ook mee. 

Wadi Rum woestijn

Met de bizarre rotsformaties is het net alsof je op de maan beland bent, maar het is toch echt de Wadi Rum. De hoge zandstenen kliffen, uitgestrekte zandduinen en prachtige canyons maken deze woestijn spectaculair. Het is een waar paradijs voor avonturiers. Je kunt hier op jeep-safari, rotsklimmen, wandelen en zelfs een luchtballonvaart maken om de woestijn van boven te bewonderen. Slapen doe je natuurlijk onder de sterren, in een traditioneel bedoeïenenkamp. Hier geniet je van heerlijke, lokale gerechten en luister je bij het kampvuur naar de verhalen van de bedoeïenen.  

Dana & Feynan 

Dana en Feynan zijn twee bijzondere natuurgebieden in Jordanië die deel uitmaken van het Dana Biosphere Reserve. Dit reservaat is een Important Bird Area – een belangrijk vogelgebied, waar zeldzame vogels leven. Helemaal bijzonder is dat je op deze plek een unieke combinatie hebt van klimaten, dieren en planten uit Europa, Afrika en Azië. Trek je wandelschoenen aan en maak een van de mooie hikes, met of zonder gids. Een aanrader voor een overnachting is de Feynan Ecolodge in Feynan.   

Wadi Mujib 

Het Mujib-biosfeerreservaat is het laagste natuurreservaat ter wereld en wordt beheerd door “The Royal Society for Conservation and Nature” (RSCN). Het reservaat ligt in de diepe Wadi Mujib-kloof, die op 410 meter onder de zeespiegel uitmondt in de Dode Zee en is normaliter geopend vanaf half april/mei tot eind november – afhankelijk van de weersomstandigheden. Het gebied strekt zich uit tot de Karak- en Madababergen in het noorden en zuiden, waardoor er in het reservaat hoogteverschillen van wel 1.300 meter zijn. Sommige berg- en valleigebieden zijn zo afgelegen dat ze veilige thuishavens zijn voor zeldzame soorten katten, geiten en andere bergdieren. Wadi Mujib leent zich bij uitstek voor canyoning, een combinatie van wandelen, zwemmen, klimmen, springen en glijden. De wadi is één van de 67 canyons in Jordanie waar het gehele jaar water is en daardoor een groot aantal unieke ervaringen biedt aan haar bezoekers.

Amman – Een stad vol straatkunst en cultuur 

De hoofdstad van Jordanië, Amman, is een moderne stad met een eeuwenoude geschiedenis en zeker een must-visit tijdens een reis naar Jordanië. Enkele van de meest bekende hoogtepunten van de stad zijn de Citadel, het Romeins theater, de King Abdullah moskee en Boulevard Abdali. Minder bekend zijn echter de indrukwekkende graffiti en muurschilderingen die de stad rijk is. Als je door de straten en steegjes van Amman struint kun je de meest onverwachte en bijzondere kunstwerken tegenkomen, en maak je een prachtige ontdekkingstocht langs de cultuur en tradities van het koninkrijk Jordanië.