Op de fiets door de Vaucluse

Met zijn heuveldorpjes, lavendelvelden en adembenemende landschappen is de Vaucluse een ideale fietsbestemming. Dit Franse departement heeft dit jaar heel wat nieuws in petto voor fietsliefhebbers. In de Vaucluse trap je bovendien door een landschap om bij weg te dromen: waar wacht je nog op?

De Via Venaissia: 10 km langer

De Via Venaissia is een van de favoriete routes van fietsfanaten. De route is aangelegd op de oude spoorweg tussen Orange en Fontaine de Vaucluse en is zopas met 10 kilometer verlengd tussen Pernes-les-Fontaines en Velleron. Deze schitterende tocht brengt je langs charmante dorpjes, heringerichte treinstationnetjes en de vruchtbare grond van het graafschap Venaissin naar Carpentras, aan de voet van de Mont Ventoux. De extra kilometers vormen in zekere zin de verbinding tussen de Rhônevallei en de Luberon. Zo fiets je van de ViaRhôna (EV17) naar de Middellandse Zee (EV8).

De ViaRhôna: vervolg en einde 

De ViaRhôna loopt over een afstand van liefst 815 km van de stranden van de Middellandse Zee tot de oevers van het meer van Genève. Het gedeelte in de Vaucluse wordt elk jaar beter. Sinds eind 2022 kun je bijvoorbeeld via een fietsersbrug over de Ouvèze op je stalen ros het station en het stadscentrum van Sorgues bereiken. Dankzij de gloednieuwe Véloroute des Chartreux fiets je van de pausenstad Avignon naar het stadscentrum van Villeneuve-lès-Avignon. De langverwachte fietsersbrug tussen het zuiden van het eiland Oiselay en het Île aux Papes is ingehuldigd op 25 januari 2023. Je geniet er een schitterend uitzicht op Villeneuve-lès-Avignon en de Toren van Filips de Schone.

30 speciaal ontworpen gravelparcours 

Bij gravel rijd je op alle soorten terreinen, van kleine weggetjes tot onverharde paden. Gravel biedt dus een grote verscheidenheid aan fietsroutes en sensaties, doorheen de wijngaarden van de Rhônevallei en naar de Mont Ventoux. Goed om weten: er bestaat een gravelcentrum in Rasteau en een kaart van uitgeverij VTOPO met 30 parcours van verschillende niveaus en een lange graveltocht. Voor ieder wat wils!

‘Acceuil vélo’: waar fietsers extra welkom zijn!

Aan de voet van de Mont Ventoux is Pista cycling café een niet te missen tussenstop voor fietsers. Het is opgericht door de Canadese Vicky Carbonneau, stichtster van GOW (Girls on Wheels) en lid van het team ‘Elles font du vélo’. Hier vind je alles wat fietsers nodig hebben: een gezellig terras waar aangepaste gerechten voor sporters worden geserveerd (van ontbijt tot aperitief), maar ook een mechanische werkplaats, laadpalen voor e-bikes en een ontdekkingshoek om een route uit te stippelen in de streek. Nog een aanrader: Le Bistrot de la Gare in Loriol-du-Comtat, een restaurant in een voormalig treinstation.