Op dwergenjacht in Wroclaw

Hoe maak je een stad heel aantrekkelijk voor jonge kinderen? Je plaatst enkele honderden dwergen verspreid over het volledige grondgebied. Zo redeneerde de Poolse stad Wroclaw en meteen hadden ze er een toeristische attractie bij. De ‘dwerghype’ is ondertussen uitgegroeid tot een echte zoektocht doorheen de stad. Bij verschillende souvenirwinkels en toeristische kantoren kan je zelfs een plattegrond halen.

Uiteraard hebben de dwergen in Wroclaw hun bestaan te danken aan de geschiedenis van de stad. Rond de jaren 1980 stond het communisme nog steeds aan de macht in Polen. In enkele steden waaronder Wroclaw ging dit gepaard met fel verzet. Het Orange Alternative Movement was een geweldloze protestbeweging die op een heel speciale manier opviel. De leden liepen verkleed als dwergen door Wroclaw en tekenden ook dwergen doorheen het straatbeeld. Uiteraard was daar niets illegaals aan. Deze absurde acties hielpen mee tot de val van het communisme in Polen.

In 2001 werd ter nagedachtenis van dit heroïsch protest een eerste standbeeld van een dwerg onthuld. ‘Papa Dwarf’ is ondertussen een echte held geworden en kreeg het gezelschap van meer dan 400 andere dwergen. Je zal er ongetwijfeld heel wat tegenkomen tijdens je citytrip naar de Poolse stad Wroclaw. Als je dus plots je kinderen ziet weglopen is de kans groot dat er nieuwe dwergen in zicht zijn.