Op verkenning in en rond Wałbrzych

De titel doet misschien iets anders vermoeden, maar we moeten jullie teleurstellen. We zijn de verstopte goudtrein van de nazi’s niet op het spoor. Het Poolse plaatsje Wałbrzych wordt wel vaker genoemd als mogelijke locatie voor de trein vol goud, maar tot op heden zonder resultaat. Waarom moet je dan wel naar Wałbrzych? De Mariakerk is het oudste gebouw en een bezoekje waard net als het marktplein en het raadhuis. Twee andere hoogtepunten staan helemaal bovenaan ons lijstje: het Książ kasteel en Stara Kopalnia, het centrum voor wetenschap en kunst gevestigd in een voormalige koolmijn.

Roemrijk verleden

Ooit een erg belangrijke regio voor koolmijnindustrie. Nu is Neder-Silezië minder bekend bij het brede publiek. De regio ligt in het westen van Polen en grenst aan Tsjechië. Het ‘Former Mine’ Science and Art Centre in Wałbrzych ligt op de terreinen van de Julia koolmijn en opende zijn deuren in 2014. Vanop het uitzichtplatform op de toren krijg je pas een goed beeld van het 4 hectare grote domein.

Industrie en technologie

Er is de Gallery of Contemporary Art en het Unique Ceramic Center, maar de meeste aandacht binnen het Stara Kopalnia-centrum gaat naar het Industrie- en technologiemuseum. Hier kom ja als bezoeker alles te weten over de geschiedenis van mijnbouw en steenkool. De Julia koolmijn is trouwens één van de oudste en best bewaarde complexen in de regio. Jaarlijks werd tot 800.000 ton steenkool geproduceerd, maar de mijn moest uiteindelijk in 1998 de deuren sluiten.

Unieke objecten

Er is ook speciale aandacht voor de mijnwerkers en de gevaren die ze dagelijks moesten trotseren. Veel van de objecten uit de voormalige mijn werden bewaard. Zo zijn er nu mijnmachines en componenten, hijsmachines, motoren, pompen, werkplaatsen, locomotieven en transportvoertuigen te bezichtigen. Archieven en audiovisuele ervaringen maken het bezoek met een gids helemaal compleet.

Op krachten komen

Honger? Binnen het Stara Kopalnia-centrum kan je terecht in Caffe Sztygarówka. De vroegere kantine van de koolmijn diende als inspiratiebron voor het ontwerp van het restaurant. Een andere optie is Restaurant Ksiazeca bij het Książ kasteel even verderop. Het Książ kasteel, ook gekend als Burg Fürstenstein, is het grootste kasteel in de regio en het derde grootste in Polen. Een bezoekje waard zou je zo denken.

Pittoresk herkenningspunt

Het Książ kasteel is in de 13e eeuw gebouwd op een heuvel midden in de bossen en een gemakkelijk herkenningspunt in Neder-Silezië. Door de jaren heen veranderde de trekpleister verschillende keren van eigenaar. In de Tweede Wereldoorlog viel het slot in handen van de Sovettroepen en werd het volledig geplunderd. Daarna startte een grote reconstructie om het Książ kasteel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Op eigen tempo

Je kan het kasteel bezoeken met een audiogids in een taal naar keuze. Perfect om op eigen tempo te doen en even langer stil te staan waar je zelf wilt. Na verschillende indrukwekkende kamers te hebben gezien eindigt het bezoek in de tuinen van het Książ kasteel. De prachige tuinen worden dagelijks onderhouden en dat is er echt aan te zien. Perfect gesnoeide hagen en een indrukwekkend gazon laten het kasteel helemaal tot zijn recht komen.

Slapen als een kasteelheer

Extra troef is het feit dat je kan overnachten in het Książ kasteel. Zo kan je het ook eens ‘s nachts bewonderen als het donker is en genieten van alle verlichting. ‘s Morgens krijg je dan de kans om als eerste het kasteel te betreden voor alle andere toeristen aankomen. Een aanrader!