Op wintersport met de auto?

De dakkoffer en skipakken kunnen van zolder: het wintersportseizoen is in volle gang! Jaarlijks vertrekken er zo’n 730.000 Belgen richting de skioorden, met vaak een lange rit voor de boeg. Helaas heeft een groot deel van de Belgische wintersporters te maken met pech onderweg. Reisbijstandsorganisatie VAB zag tijdens deze periode vorig jaar een groei van ruim 13 procent in de pechdossiers. De top vijf oorzaken? Startproblemen, een lekke band en motorproblemen. 13 procent van de dossiers betrof ongevallen. Of het nu gaat om autopech of een ongeval, met goede voorbereidingen voor de reis naar je skibestemming, kom je een heel eind.

Winterbanden en verbanddoos

Het lijkt logisch, maar als je naar een besneeuwd gebied rijdt, vergeet dan niet om winterbanden onder de auto te zetten. Zo heb je meer grip op de gladde wegen en in sommige Europese landen is het zelfs verplicht. Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen, zorg er dus voor dat deze in de auto liggen. In Duitsland, Oostenrijk en Italië zijn winterbanden verplicht. In Duitsland alleen bij sneeuwval, in Oostenrijk gedurende de hele periode van 1 november tot 15 april. Ook is het aan te raden om te checken of je gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos nog in de auto liggen. Niet alleen veilig, maar opnieuw in heel wat landen verplicht. Omdat voorkomen steeds beter is dan genezen, laat je jouw auto voor vertrek best grondig checken in de garage.

Dashcam: haarscherp bewijsmateriaal

Mocht er toch iets gebeuren onderweg, dan heb je met een dashcam altijd bewijs van schuld bij de hand. Een dashcam filmt automatisch alles wat er voor je op de weg gebeurt. Het beeldmateriaal wordt in sommige landen zelfs toegestaan als bewijsmiddel in een rechtszaak. Zo voorkom je discussies met de tegenpartij én langdurige procedures met de verzekeraar. En dat is een prettige gedachte – zeker als je onder moeilijke omstandigheden in het buitenland rijdt.

De nieuwste Nextbase 322GW, 422GW en 522GW zijn daarnaast ‘s werelds eerste dashcams die ook Emergency SOS bieden. Emergency SOS is een revolutionaire nieuwe functie die automatisch je locatie doorgeeft aan de hulpdiensten wanneer een incident wordt waargenomen. Het systeem belt eerst de telefoon van de bestuurder. Als die niet meteen reageert, stuurt het toestel zelfstandig je gps-locatie en cruciale medische gegevens door, zodat hulpdiensten sneller ter plaatse zijn.

Wetgevingen

Ondanks de vele voordelen van een dashcam zijn er toch enkele landen waar het gebruik ervan omstreden blijft. Zo is het niet in elk land toegestaan om alles te filmen wat er om je heen gebeurt. Tegelijkertijd worden de beelden toch vaak toegestaan als bewijsmiddel in een rechtszaak. In de meeste landen, zoals Nederland, België, Zwitserland, Italië en Frankrijk, is het gebruik van de dashcam geen probleem. Maar in landen als Oostenrijk en Luxemburg wordt het filmen met een dashcam gezien als een strafbaar feit. Het filmen met een dashcam staat hier gelijk aan het zonder toestemming filmen van personen in de openbare ruimte. Je mag in deze landen de dashcam wel bij je hebben, maar er gelden flinke boetes als je het toestel daadwerkelijk gebruikt. Check dus altijd eerst de wetgeving omtrent het gebruik van een dashcam in de landen die je doorkruist op weg naar je wintersportbestemming.

Allard Rustenhoven, Head of European Communications van Nextbase : “Gelukkig wordt de dashcam in steeds meer landen geaccepteerd en heeft het bewijsmateriaal voorrang op privacy. Wel stelt iedere rechter als eis dat het beeldmateriaal van hoge kwaliteit is, zodat nummerplaten en verkeersborden leesbaar zijn. Een dashcam die stabiele en duidelijke beelden produceert – idealiter met WDR en HDR – is dus een verstandige keuze. Daarnaast is het belangrijk dat een dashcam beschikt over een loop-functie en daarmee alleen die beelden opslaat, die van belang zijn voor de verzekeraar of hulpdiensten.”