Op wintervakantie in Vars? Ontdek dan deze nieuwigheden

Vars steekt deze winter in een gloednieuw jasje. Het gastvrije skigebied investeerde dit jaar 19 miljoen euro. Het resultaat: twee razendsnelle skiliften, twee nieuwe toerskipistes én een prachtige (sneeuwschoen)wandelroute. Die openen dit najaar de deuren. Tijd dus om op ontdekking te gaan!

Tussen Grenoble en Nice, op een steenworp van de Italiaanse grens, proef je van de Zuidelijke Alpen in Vars. Het Franse wintersportgebied verwent je met 185km skipistes, waarlangs je van het ene charmante dorpje naar het andere glijdt.

Hypermoderne skiliften

Rond de gezellige bergdorpen Claux en Sainte-Marie zoef je over de perfect onderhouden pistes van Vars. Je kiest het kleur en de moeilijkheidsgraad van je afdaling uit: groen, blauw, rood of zwart. En baant je daarna een weg naar de start in één van de comfortabele skiliften.

Dankzij de hypermoderne Vars Speed Master doe je dat zelfs in een recordtijd. Deze nagelnieuwe lift voert je in 15 minuten vanuit Vars les Claux naar ‘Pic de Chabrières’. Wie vroeger deze imposante bergtop wilde bereiken, deed er maar liefst een uur langer over. Je begeeft je hier dan ook op 2.750 meter boven de zeespiegel. Waar je tonnen afdaalplezier beleeft op de beroemde rode piste Corniche Supérieure. Of extreme snelheden opzoekt dankzij de piste van Chabrières. Hier vestigde Ivan Origone in 2016 een ongelooflijk snelheidsrecord: hij haalde toen meer dan 254,9 kilometer per uur op ski’s.

Liever wat minder adrenaline? Dankzij de nieuwe kabellift La Mayt hop je vanuit Les Claux naar een schitterend uitkijkpunt. Hier wachten verschillende blauwe en rode pistes je op. Zo doorkruisen de blauwe afdalingen Vallon en Grand Vallon de besneeuwde bossen van Vars. En leiden ze je helemaal naar het idyllische Sainte-Marie.

Extra toerskipistes

Toch laten verschillende skiërs de liften liever links liggen. Tijdens de pandemie ontdekten veel wintersporters namelijk het toerskiën: een discipline waarbij je bovenop je latten zelfstandig naar boven trekt. Om daarna, net zoals een gewone skiër, de bergflank af te glijden.

Vars beschikte al over bijna 5 kilometer aan toerskipaden. En doet daar nu 4 kilometer bovenop.En voor 2024 voorziet Vars 15km aan toerskipaden. Vier nagelnieuwe routes zullen je naar elke uithoek van de vallei voeren. Twee van die pistes openen deze winter. De eerste verbindt Le Chal’heureux met Col des Saluces. Verderop toerski je van Les Claux naar het eindstation van Télémix Chabrières.

Extra winterwandelroutes

Zin in een wandel- of sneeuwschoentocht? Vars telt maar liefst 50 kilometer aan uitgestippelde paden. Die leiden je naar hoogtes van ruim 2.000 meter boven de zeespiegel. Aan adembenemende uitzichten dus geen gebrek. Want je kijkt uit over ruige bergpieken, besneeuwde flanken en immense bossen.

Onderweg loop je af en toe enkele langlaufers en mountainbikers tegen het lijf. Zo zijn de wandelroutes rond Col de Vars en Vallon des Prises ook voor andere sporters toegankelijk. Dit seizoen opent er trouwens een gloednieuwe wandelroute. Zin om die te bedwingen? Klim dan in Sainte-Marie in de skilift Bois Noir. Boven wacht een fenomenaal wandelpad met panoramisch uitzicht over de vallei van Vars.