Pastéis de nata bij Castro in Lissabon

Pastéis zijn wereldwijd gekend als een echte Portugese lekkernij. In de hoofdstad Lissabon zijn ze trouwens gespecialiseerd in dit uniek gebakje. Bij Castro kan je een Pastéis de nata proeven aan de toog of aan een tafeltje als je iets meer tijd hebt. Uiteraard kan je ze ook meenemen om later ervan te genieten.

Het recept is overal een goed bewaard geheim en dat maakt de Pastéis zo uniek. Het adres in Lissabon waar je deze delicatesse kan degusteren mag wel worden geweten. Castro is gevestigd in de historische Casa Pereira in Rua Garrett 38. In het hart van Chiado kon je hier vroeger terecht voor thee en koffie, maar nu is dit ‘the place to be’ voor de zoete gebakjes. De unieke locatie met indrukwekkende gevel werd volledig bewaard. De ramen en deur uit ijzerwerk en het interieur werden gerestaureerd. Nu gaan hier op topdagen tot wel 2000 Pastéis over de toonbank.

Banketbakker Daniel Seixas is de persoon die trouw blijft aan het eeuwenoude recept. “Ik zocht de perfecte balans om een meer verfijnde versie van het traditionele recept te bekomen. Met dun en krokant deeg en een fluweelzachte vulling ben ik daar aardig in geslaagd. Ik wou het perfecte gebakje die niet te zoet was. Het deeg is licht en knapperig en de vulling wordt 24 uur vooraf klaar gemaakt. Zoals de traditie het voorschrijft smaak je vooral kaneel en citrusvruchten. Een toppertje!”