Pays du Mans: een bijzondere groene omgeving

Le Mans is wereldberoemd om zijn circuit en autoraces, maar je vindt in de buurt ook een natuurlijk patrimonium, veel minder bekend onder het grote publiek. Van uitgestrekte bossen tot verzorgde tuinen en parken, talrijke plekken nodigen uit tot een onderdompeling in het groen. Of je nu gaat voor rust en ontspanning of sport en actie. Dit zijn onze tips.

Op wandel in de natuur

Wandelen in de natuur is gezond. Maar hoe kies je nu welke wandeling je gaat doen? Voor wie door het bos de bomen niet meer ziet, is er het Carnet de 24 randonnées. In dit boekje vind je 222 km aan prachtige wandel- en fietsroutes. Voor fans van een thematische aanpak is er het Carnet de balades, een boekje met 22 unieke themawandelingen.

Een van onze favorieten is het bos van Bercé, ten zuiden van Le Mans. Dit bos herbergt enkele opmerkelijke boomsoorten, zoals enorme eiken van meer dan drie eeuwen oud. Ook fietsers en mountainbikers zijn er welkom. Nog zo’n bos dat je niet mag missen is dat van Sillé-le-Guillaume. De grootste troef van het domein? Het meer van 35 hectare en het recreatiegebied waar je kunt zwemmen en ook andere watersporten beoefent, zoals kajakken, windsurfen en waterfietsen. Waaghalzen die hogere sferen willen opzoeken, moeten zeker het touwenparcours proberen.

Natuur in de stad

Ook de stad Le Mans is een groene oase. Zo heb je er de Jardin des Plantes, een eeuwenoude plantentuin met enkele blikvangers zoals een muziekkiosk en een charmante rozentuin. Het parc Monod gooit het over een modernere boeg; zo vind je er fonteintjes en waterstralen, vooral populair tijdens hittegolven. Een ander toevluchtsoord op warme dagen is het idyllische en ietwat excentrieke parc Banjan, ideaal om heerlijk te lezen in de schaduw van grote lindebomen of eeuwenoude eiken. Nog zo’n must: het parc de l’Île aux Planches dat zich uitstrekt langs het kanaal en verrast met bezienswaardigheden zoals een groentheater en aparte beeldhouwwerken.

Iets ten zuiden van Le Mans, in St-Biez-en-Belin, vind je de Jardin d’Atmosphère du Petit Bordeaux. Dit park ontving, dankzij zijn buitengewone plantenweelde (de collectie telt zo’n 3800 soorten die elk seizoen weer weten te verrassen), het label “Jardin Remarquable”.

Nog een leuke tip: op slechts tien minuten van het centrum van Le Mans vind je de Arche de la Nature, een domein van maar liefst 500 hectare groot. Hier dompel je je onder in het groen terwijl je een dosis cultuur opsnuift dankzij de drie thematische stops (het Huis van het water, Huis van de weilanden en Huis van het bos). Je bent dus niet enkel in de natuur, je leert er ook nog eens heel wat bij!

Overnachten in de vrije natuur

Van campings tot luxehotels, je vindt het er allemaal. De campings van Huttopia zijn populair bij gezinnen: de vestiging aan het Lac de Sillé ligt midden in de bossen en grenst aan het recreatiegebied van Sillé-Plage.

Nog een leuke tip: Camping Le Pont Romain in Yvré L’Évêque. Op een boogscheut van het centrum van Le Mans vind je deze sfeervolle camping. Na een stevige wandeling ligt het verwarmde zwembad je uitnodigend op te wachten. Of wat dacht je van een verblijf in een tiny house? La Sacrée cabane is prachtig gelegen, in een boomgaard in Sargé-lès-le-Mans, op amper vijf minuten van de stad. En er is ook aan wellness gedacht, in de vorm van een hottub.

Mag het allemaal wat klassieker, dan is er het Hôtel de la Pommeraie met zijn fantastische parktuin van 3500 m² waar je statige bomen en heesters vindt zoals de libanonceder, palmbomen, rozenstruiken en fruitbomen. Alle kamers kijken uit over de weelderige natuur.