Pijlen gericht op de toekomst bij Etihad Airways

Een zonnige vakantie richting de Verenigde Arabische Emiraten gepland? Met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel heb je niet veel opties. Of je vliegt met Emirates naar Dubai of je kiest voor Etihad Airways. Deze toonaangevende luchtvaartmaatschappij legde haar eerste vlucht af in 2003 en heeft Abu Dhabi als thuisbasis. Met passie en innovatie durven ze de lat hoog leggen. Tegen 2025 moet hun CO2 uitstoot met 20% zakken om uiteindelijk in 2050 volledig CO2-neutraal te worden.   

Volop investeren

Het is geen publiek geheim meer dat de luchtvaart te kampen heeft met een negatief imago, maar de toekomst moet duurzamer worden. ‘Decarbonisation’ is bij alle luchtvaartmaatschappijen ondertussen een welgekend begrip. Bij Etihad Airways is er al heel wat vooruitgang geboekt. “Onze industrie blijft voor een grote uitstoot zorgen, maar de waarheid is dat we momenteel een CO2-neutrale groei kennen tot schonere technologie beschikbaar wordt via het Carbon and Offsetting Scheme for International Aviation (CORSIA). Met Etihad investeren we fors in alle maatregelen van CORSIA,” zegt Mariam AlQubaisi, Head of Sustainability van de Etihad Aviation Group.

“We zorgen er ook voor dat onze doelstellingen in overeenstemming zijn met het Science Based Targets Initiative (SBTi). Zo ontwikkelen en gebruiken we duurzame vliegtuigbrandstof. We proberen onze lokale capaciteit te verbeteren om SAF te produceren uit zouttolerante fabrieken (biobrandstof), afval en ook uit waterstof. We werken hiervoor samen met lokale en internationale partners om deze technologieën op te schalen in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast verbeteren we de vliegoperaties door middel van gewichtsreducerende mechanismen en routeoptimalisatie.”

Ook passagiers werken mee

Een ander opvallend initiatief is het Etihad Mangrove Forest. Mangroven halen tot vier keer meer koolstofdioxide uit de lucht dan andere tropische bossen. Voor elk gekocht vliegticket in Economy Space op een Etihad Airways-vlucht zal Etihad één mangrove planten op Jubail Island in Abu Dhabi. Elke mangrove die wordt gepland absorbeert tijdens zijn leven tot 250 kg CO2 en dat is dezelfde hoeveelheid die wordt geproduceerd tijdens een vlucht van acht uur.

“Naast onze eigen duurzaamheidsambities hebben we ons ertoe verbonden onze reizigers te helpen duurzamer te reizen. Het Etihad-mangrovebos is een belangrijk initiatief om koolstofdioxide sneller uit de atmosfeer te halen via een natuurlijke hulpbron. Zo wordt elke passagier in Economy Space op termijn klimaatneutraal. Onze ambitie is om bossen te creëren op alle continenten waar we naartoe vliegen,” aldus Mariam AlQubaisi, Head of Sustainability van de Etihad Aviation Group.

Familievriendelijke luchtvaartmaatschappij

Inzetten op duurzaamheid gaat ver bij Etihad. Zo willen ze het plastic voor éénmalig gebruik uit haar activiteiten verwijderen. Bewijs hiervan is de nieuwe eetervaring die bestaat uit hoogwaardig roestvrijstalen bestek in Economy Space en herbruikbaar servies van gerecycleerd hoogwaardig plastic. Het dienblad, de serveerschalen en de deksels maken deel uit van een gesloten recyclingsysteem.  

Ook aan de allerkleinsten is gedacht. Etihad Airways is daarvoor een samenwerking aangegaan met Warner Bros. World Abu Dhabi om een familievriendelijke ervaring aan boord te garanderen. Zo krijgen kinderen een leuke rugzak bij het opstappen met een activiteitenboek, kleurpotloden, geheugenkaartspel en een paspoorthouder van Warner Bros. World Abu Dhabi. Het kinderbestek is ook herbruikbaar en mag mee naar huis.