Proef de herfst in Zuid-Tirol

Het is tien jaar geleden dat de Italiaanse Dolomieten door de UNESCO werden erkend als werelderfgoed. Dat wordt gevierd van 15 tot 29 september en hoe zou het beter kunnen dan met een culinair evenement, meer bepaald in Alta Badia, het fijnproevershart van Zuid-Tirol, dat de bezoekers bekoort met heel wat lekkers.

Denk maar aan de honing van wilde bloemen, aan sneeuwwitte ricotta kaas, bergkruiden, spek en rundsvlees. Het culinaire feest is ook een buitenkans voor zij die houden van puur natuur en van het leven in de bergen. ‘Saus dl altonn’ zegt men in Alta Badia en dat betekent ‘Smaken van de herfst’. Er zal inderdaad kunnen geproefd worden van het beste van de regionale keuken en er zijn ook een hele reeks activiteiten waarbij je omliggende natuur kan ontdekken.

Gastronomie in berghutten

Van 15 tot 29 september wordt in zeven berghutten een menu aangeboden met hoogwaardige streekproducten. Het zal ook mogelijk zijn om de producenten te ontmoeten, met hen de finesses van de lokale keuken te bespreken en producten te kopen. Op 16 en op 23 september kan je in de berghut Ütia Pralongiá geitenmelk kopen en je kan de gerechten proeven die met deze melk worden gemaakt. Op 17 en 24 september is de Ütia Nagler berghut aan de beurt en de speciale gast daar is de imker Giuseppe Piccolruaz die je zijn bloemenhoning laat proeven als ingrediënt van verschillende gerechten zoals yoghurt met bessen en muesli. Ook de andere berghutten komen aan de beurt, onder meer Ütia I Tabla, op 18 en 25 september, met een ricotta producent en Ütia Mesoles, op 19 en 26 september met spekgerechten.

De berghutten zijn gemakkelijk bereikbaar met de liften en rond de refuges kan je fantastische wandelingen maken tussen de spitse toppen van de Dolomieten.

Herfstevents met smaken

Tijdens de laatste twee weken van september zijn er ook tal van andere activiteiten . Je kan deelnemen aan een bergwandeling bij zonsondergang of je gaat op 15 september naar de stad Badia om er de transhumance mee te maken. Het vee wordt dan van de Alpenweiden naar het dal gedreven waar het blijft tot in de vroege lente. Je kan ook deelnemen aan een ontbijt met lokale producten ergens hoog in de bergen of aan een wijnproeverij en een bezoek aan boerderijen. Ook wandelingen bij zonsopgang staan op het programma, om de Alpengloed te zien, de vroege ochtendzon die de bergen prachtig rood kleurt.

En er staat nog veel meer op het programma, reden genoeg om de laatste dagen van de zomer te beleven in een van de mooiste streken van de Alpen, Alta Badia, Zuid-Tirol.