Proef en ontdek Slovenië

‘European Region of Gastronomy’… die titel ontvang je niet zomaar. Elk jaar reikt het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism, kortweg het IGCAT, hem uit aan de streken met de lekkerste, modernste en meest duurzame keuken. Dit jaar sleepte Slovenië dat prestigieuze label in de wacht. Daarmee pronkt voor het eerst een volledig land op de erelijst. Wij nemen je mee langs de fijnste stukjes van de Sloveense gastronomie.

Noem de keuken van Slovenië gerust groen. Want de chefs rekenen er niet alleen op heel wat verse, lokale ingrediënten. Ze doen ook beroep op eeuwenoude culinaire tradities. En ze dragen uitstekend zorg voor de natuur.

Je krijgt er dus een portie duurzaamheid op je bord. En dat smaakt heel gevarieerd. Want of je nu in de bergen, aan zee of op het platteland vertoeft … overal ontdek je nieuwe smaken en uitzonderlijke gerechten. En zelfs invloeden van buitenaf. Slovenië heeft naast z’n 24 regio’s namelijk vier buurlanden, elk met een andere cultuur.

Gerenommeerde topchefs

Een ander ingrediënt van dat Sloveense succesverhaal zijn de vele gerenommeerde topchefs. In zowat elke regio vind je meerdere restaurants die een Michelin Sustainability Award, Slovenia Green Cuisine label of Green Key titel in de wacht sleepten. Ook Gault&Millau is dol op de Sloveense tafel. Daarnaast behielden de zaken Atelje, Dam Restaurant, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk and Vila Podvin in 2021 hun Michelinster. Onlangs werd het restaurant Gostišče Grič aan dit prestigieuze lijstje toegevoegd. Ladychef Ana Roš van Hiša Franko spant de kroon met twee sterren. En met de titel ’s werelds beste chef 2017.

Van tuin naar tafel

Zeiden we al dat Slovenen graag vers en lokaal eten? Niet alleen de locals halen hun groenten en kruiden uit de eigen tuin. Ook de chefs kiezen voor ingrediënten uit de streek. Iedereen is er dol op de korte keten. Heel wat boerderijen organiseren dan ook marktjes en proeverijen. Daar ontmoeten ze plaatselijke chefs en wisselen ze tips uit over duurzame gerechten en over de zero waste-keuken.

Zalig zoete honing

Ook voor hun zoetigheden staan de Slovenen graag zelf in. Verspreid over het land leven zo’n 200.000 bijenkolonies. En die produceren verrukkelijke honing. Dat zoete goud verwerken de chefs in talloze gerechten, desserts en dranken. In Radovljica is er zelfs een museum waar je alles te weten komt over de Sloveense imkers en hun kleurrijke bijenkasten. De Wereldbijendag, die op 20 mei wordt gevierd, is door de Slovenen voorgesteld op de verjaardag van de bekende Sloveense bijenteler Anton Janša. Bovendien is de Sloveense bijenteelt onlangs genomineerd voor UNESCO immaterieel cultureel erfgoed.

Uitstekende wijnmakers

Van de bergen in het noorden tot de kust in het zuiden … het landschap van Slovenië trakteert je zowat elke kilometer op een ander uitzicht. Die enorme diversiteit heeft zo z’n voordelen. Want in het land groeien meer dan 50 druivensoorten. En die leveren elk jaar fenomenale witte en rode wijnen op. Omdat veel wijnbouwers het kleinschalig en biologisch aanpakken, ligt de productie er niet torenhoog. Gelukkig verbluffen de wijnhuizen je wel met een uitstekende kwaliteit en fantastische smaak.

Calorieën verbranden

Langs verschillende thematische hiking routes rijg je wijngaarden aaneen. Vooral tijdens de herfst zijn de wijnroutes populair. Dan zijn de druiven op hun rijpst en verschijnen de plukkers op het toneel. Die schotelen je met plezier een glaasje oogst voor. Ook de Green Gourmet Route legt avontuurlijke fijnproevers in de watten. Deze fietsroute voert je langs adembenemende decors. Onderweg hou je halt aan één van de vele culinaire, duurzame adresjes.