Proeven van Vallée du Loir

Vallée du Loir (je leest het helemaal goed, hier ontbreekt geen ‘e’) ligt zo’n 40 kilometer ten noorden van z’n bekendere zusje Vallée de la Loire, tussen Le Mans, Tours en Angers. Je glijdt met je auto of met je fiets door pittoreske dorpen waar de rust hemels is. Je stapt door de poorten van prachtige chateaus waar de bewoners je hartelijk ontvangen. Je nipt van een glas wijn middenin de velden van Jasnières of Côteaux du Loir. En je knabbelt op een terras aan de oever van de Loir aan een zachte croissant of een vers stokbrood. Je merkt het: er zijn talloze manieren waarop je in Vallée du Loir als God in Frankrijk leeft. Een regio boordevol geweldige geheimen waarvan we er hieronder graag enkele met je delen:

Geheime schat n°1: een prachtige dierentuin op 5 uur rijden van België

Achter het stuur van je wagen dwaal je rond door het kloppend hart van een kleurrijk landschap. Op slechts enkele minuten tijd cruise je makkelijk van het ene dorp naar het andere: van Neuvy-le-Roi naar Chartre-sur-le-Loir, van Jupilles naar Baugé en via le Lude langs Luché-Pringé naar la Flèche. In dit laatste dorp ontmoet je de bekende verzorgers van het Franse televisieprogramma ‘Une saison au Zoo de la Flèche’. Deze dierentuin is één van de mooiste uit de streek. Op een oppervlakte van 18 hectare maak je kennis met 1.500 dieren.

Nieuw: Taïko de ijsbeer deelt zijn verblijf nu met een vrouwtje, Quintana. Breng hen dus zeker een bezoek. Dankzij de nieuwe arctische lodge hoef je niets van het duo te missen. Hier overnacht je met zicht op de wolven, de cheeta’s en de witte leeuwen.

Geheime schat n°2: vanop de fiets is het zalig vertoeven

De Loirvallei is nog mooier vanop de fiets. Over een afstand van 320 kilometer neemt de route van Vallée du Loir (V47) je mee langs de oevers van de rivier. Je fietst van de bron in Saint-Eman (vlakbij Chartres) naar de samenvloeiing met de Angers, van waaruit je verder trapt tot aan de Loire. Dankzij acht uitgestippelde fietslussen verken je ook het landschap rond de rivier. Zo voert lus 1 je naar het moeras Cré-sur-Loir terwijl je via route 5 wijngoed les Jasnières verkent.

Geheime schat n°3: avontuur lonkt om elke hoek

Net naast Jupilles bots je op de groene long van Vallée du Loir: het als uitzonderlijk gelabeld bos van Bercé. Op een oppervlakte van bijna 5.500 hectare spot je eiken die wel 300 jaar oud en 50 meter hoog zijn. Pik zeker de nieuwe toeristische kaart op voor een spannende speurtocht door het bos. Deze kaart gidst je naar drie geweldige hotspots: la Fontaine de la Coudre, la Futaie des Clos en Carnuta, het huis van de mens en het bos. Geniet je meer van intieme tuinen, trek dan naar le Prieuré de Vauboin in Beaumont-sur-Dême. In deze gesloten tuin, geïnspireerd door Thierry Juge, wandel je tussen figuratieve en geometrische creaties, tussen lucht en aarde, tussen buxus en beek.

Geheime schat n°4: aan curiositeiten geen gebrek

De gedraaide klokkentoren in Anjou, het Italiaanse theater de la Halle au Blé, de houten apotheek van Baugé,… de Loirvallei telt heel wat goed verborgen en geheime adresjes. Wie goed zoekt, tikt er ook één en ander op de kop. Vooral rond la Chartre-sur-le-Loir bots je op kleinschalige antiek- en brocantewinkels en kunstgaleries. Van zeldzame boeken tot unieke designstukken… je vindt het er werkelijk allemaal.

Geheime schat n°5: kastelen even mooi als langs de Loire

Net als langs de Loire verschijnen aan de oevers van de Loir prachtige, feeërieke kastelen. De meest indrukwekkende van allemaal is Château de Lude. Dit kasteel wordt nog altijd bewoond door graaf en gravin Barbara de Nicolaÿ (een Belgisch graafschap). Zelfs de gigantische keuken is nog in gebruik. Als je geluk hebt, aanschouw je hoe de kok er lekkere jam bereidt met fruit uit de eigen moestuin.

Nieuw: twee escape games die je kennis laten maken met alle geheimen van het kasteel!

Geheime schat n°6: een heerlijk terroir

Een typisch zicht in Vallée du Loir zijn de glooiende wijngaarden die het landschap sieren. Verschillende wijnhuizen heten je welkom voor een rondleiding met degustatie. Zo proef je op Domaine Gigou van een glas biologische huiswijn met of zonder bubbels. Ook op restaurant staat het terroir centraal. Zaken als Ô’Saule, les Mères Cocottes en B le Restaurant toveren streekproducten op gastronomische wijze op je bord. Au Garde Manger kookt zelfs afhaalmenu’s die je bijvoorbeeld opeet langs de oevers van de Loir.

Geheime schat n°7: slapen middenin het groen

Aan authentieke, gastvrije adressen geen gebrek. Dat merk je des te meer wanneer je op zoek gaat naar een plek om te slapen. Omdat de regio zo uitgestrekt en rustig is, liggen heel wat logies in het groen. In la Bercéenne en la Haute Forge combineer je het uitzicht met een ontspanmoment in de jacuzzi of de sauna. In Loire Valley Llama Farm Stay zijn het de lama’s die je ’s morgens uit bed wekken. Haras de la Potardière en Château d’Hodebert leiden je dan weer naar magische kastelen om bij weg te dromen.