Puur natuur met de voiture

Of je nu reeds een zonnige vakantie in het buitenland hebt geboekt of niet, eigen land blijft schoon land en absoluut het ontdekken waard. Avonturier pur sang Bartel Van Riet tipt Vlaanderen-Vakantieland-gewijs zijn favoriete verborgen plekjes in België. Van een overnachting te midden van een meer tot spoorfietsen langs bunkers uit WO II, want avontuur schuilt achter elke hoek. Ontdek hieronder al Bartel’s road t(r)ips! #DiscoveryStateOfMind

Landschapsarchitect en televisiepresentator Bartel Van Riet en zijn jonge gezin kiezen voor een vakantie in eigen land. Geïnspireerd door zijn discovery state of mind neemt Bartel je mee op sleeptouw door België met z’n Land Rover Discovery. Want Land Rover onthulde met zijn ‘Project Discovery’ dat zeer veerkrachtige mensen met hun gezin vooral zijn blijven verkennen het afgelopen jaar, al was het om de hoek van hun straat.

De Vlaamse Ardennen, een vat vol verrassingen

De Vlaamse Ardennen zijn verrassend schoon. Achter elke bocht schuilt er wel iets nieuws en op elke heuvel springt er wel een prachtig vergezicht tevoorschijn.

Bartel’s Road Tip: “Bezoek eens het Kluisbos, een wonderlijk mooi woud dat je meteen tot in Wallonië brengt. Of geniet van de fauna en flora in de Zwalmvallei. Je kan ook gaan kajakken op de Dender en vervolgens overnachten als een indiaan in een tipi in Geraardsbergen. Aanrader met kindjes!

Bohan sur Semois in de Ardennen

In hartje Ardennen, een verborgen pareltje vol geschiedenis en ongerepte natuur dat het ganse jaar garant staat voor de mooiste wandelingen en fietstochten.

Bartel’s Road Tip: “Als je even aan de drukte wil ontsnappen, ga dan zeker eens naar Bohan. Het is een fijn dorpje op een steenworp van de Franse grens, aan een meander van de Semois. Het is voor de meeste Vlamingen nét te ver rijden.”

De karaktervolle Kempen

De Kempense natuur, dat is avontuur, ontdekken, vuil worden en vol nieuwe indrukken thuiskomen. Je ontdekt er uiteenlopende landschappen zoals waanzinnige zandduinen, rustgevende bloemenweides maar ook bossen en woelige weilanden.

Bartel’s Road Tip: “Een unieke roadtrip ervaring beleef je ongetwijfeld in mijn thuisstreek! Van kamperen op een vlot te midden van de natuur van het Zilvermeer tot spoorfietsen langs bunkers en de Antitankgracht.”

De groene gordel van Averbode en Scherpenheuvel-Zichem

Los van het alom geprezen bedevaartsoord Scherpenheuvel, vormt vooral de groene oase – die alle deelgemeenten met elkaar verbindt – de kracht en pracht van Scherpenheuvel-Zichem.

Bartel’s Road Tip: “Als fietser en natuurliefhebber kom je zeker aan je trekken in deze regio vol grote oude bossen en mooie natuurgebieden. Vooral de mountainbikeroute ‘Tussen Hei en Hageland’ is zeker de moeite om de mooiste plekjes van Scherpenheuvel-Zichem te ontdekken. Denk; pittoreske veldweggetjes, uitgestrekte landschappen, kronkelende paden in het groen maar ook de steile flanken van de Weefberg.”

De parels van de polders

Voor elk wat wils is een understatement wat betreft de pittoreske polderdorpen. De Westhoek biedt de best of both worlds met de charme van de Franse grens en de troeven van de Belgische kust binnen handbereik.

Bartel’s Road Tip: “Van een rondje vogelspotten in het weidevogelgebied, tot geocachen en oeverlopen. Het fijne aan de Polders is dat je bij goed weer snel aan zee bent, maar ook bij slecht weer is er genoeg te ontdekken.”

De veelzijdige Voerstreek

De Voerstreek, een stukje Vlaanderen in Wallonië. Gelegen in het hart van de Euregio geniet je van daguitstapjes bij de vleet in een golvend landschap met grachten en beekjes, kronkelend langs kapelletjes, kastelen en hoeves.

Bartel’s Road Tip: “Doe eens de panoramawandeling met startpunt in St-Martens-Voeren waarbij je langs het Kasteel van Altenbroek, de Steenboskapel en het spoorwegviaduct passeert. Of bewonder het Kasteel van Beusdael, waar het in de omgeving trouwens zalig is om rond te cruisen met de auto of fiets. Met de kindjes is het dan weer leuk verblijven in de boerderij naast het kasteel: Gîtes de Beusdael.”

Bartel gaat op ontdekking in eigen land en neemt mee…

Nieuwe topfavorieten in je GPS, check! Om je roadtrip(s) helemaal de moeite waard te maken, investeer je volgens Bartel ook best in een adventure-proof wagen.

Zowel voor zijn job als landschapsarchitect en als jonge vader zijnde, heeft Bartel behoefte aan een multifunctionele wagen die het nodige comfort biedt. Het is dus geen verrassing dat Van Riet met een Land Rover Discovery op de baan (en van de baan) gaat.

“Ik heb voor mijn werk een stevige auto nodig. Ik moet kunnen trekken met een remork, gewichten uit het bos kunnen halen, dat soort zaken. Dat vraagt natuurlijk een bepaald type auto. En daar zijn nu ook nog eens twee kleine kindjes bijgekomen.”

Al meer dan 30 jaar lang helpt de Land Rover Discovery SUV gezinnen om de meest uiteenlopende avonturen te beleven. Project Discovery was dus de voor de hand liggende naam voor een internationaal onderzoek. Met de studie, waar wereldwijd 7000 mensen aan deelnamen, wou Land Rover vooral inzicht krijgen in hoe gezinnen zich het afgelopen jaar hebben aangepast en welke gedragingen of veranderingen hebben bijgedragen tot persoonlijke veerkracht.

De nieuwste Land Rover Discovery (november 2020), tevens ook de auto van Bartel, beschikt over krachtige en efficiënte ‘mild hybrid’-motoren met 48V-batterij, het geavanceerde Pivi Pro-infotainmentsysteem en een superieur comfort en gebruiksgemak. De Land Rover Discovery is de ultieme, veelzijdige luxe-SUV met zeven plaatsen.