Puy du Fou: milieuvriendelijk en duurzaam

In Puy du Fou is de natuur meer dan een decor voor een spectaculaire reis door de tijd. De natuur is een inspiratiebron en wordt er uitermate verzorgd en beschermd. Ze staat centraal bij het ontwerp van shows en de ontwikkeling van het park. Het bewijst dat vrije tijd en plezier hand in hand kunnen gaan met respect voor het milieu en duurzaamheid.

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid zijn al sinds het prille begin twee topprioriteiten van het park. Puy du Fou is een van de duurzaamste themaparken op onze planeet, en wel om de volgende redenen:

Puy du Fou hanteert vijf grote principes: bescherming van de biodiversiteit, sensibilisering van de bezoekers en werknemers voor natuurbehoud, geoptimaliseerd afvalbeheer, aangepast energieverbruik en waterbehoud.  

Puy du Fou is sinds 2012 het eerste milieuvriendelijke park met een Green Globe-label in Frankrijk. Green Globe is een label voor duurzaam toerisme op basis van 41 verplichte criteria en 337 compliance-indicatoren.

In Puy du Fou zijn er geen energie-intensieve elektrische attracties. De meeste shows worden opgevoerd door acteurs en soms spelen ook dieren een rol.

Het park is omgeven door een beschermd eeuwenoud bos. Elk seizoen worden nieuwe bomen en soorten geplant. Sinds 1977 is de oppervlakte van dit bos daarom al meer dan verdubbeld tot de huidige 200 hectare.

Het hele jaar door beschermen en verzorgen 45 tuiniers en landschapsarchitecten die natuur, waarbij ze een ‘zero fyto’-strategie volgen om de bodem en het water te beschermen.

Puy du Fou vindt het belangrijk om enkel te werken met lokale producten, en dat via partnerships met producenten van de streek: 50% van de leveranciers is afkomstig van de Vendée en 70% is gevestigd op minder dan 100 km.

Sinds 2018 beschikt Puy du Fou over zijn eigen bio gecertificeerde moestuin van 1,6 hectare. Hij brengt 3,5 ton fruit en groente op voor de restaurants van het park. De aardappelen, maar ook tomaten, radijzen, aromatische kruiden en vooral aardbeien, de stervrucht van het park, worden verwerkt en rechtstreeks in het park verkocht.

80 dierensoorten in totaal: de dieren zijn in Puy du Fou goed vertegenwoordigd. Hun welzijn is de absolute prioriteit van de dierenverzorgers, die met passie alle dieren vanaf de geboorte begeleiden, elk op maat van hun behoeften.

De kledij van zowel de acteurs als de andere werknemers van het park wordt in de Vendée gemaakt, en niet in China! Gezien het grote aantal medewerkers en vrijwilligers van het park is dit geen klein bier.

Als belangrijke economische speler van het noordwesten van Frankrijk draagt Puy du Fou bij tot de economische ontwikkeling van de streek. 90% van de werkgelegenheid bij Puy du Fou wordt gecreëerd in de Pays-de-la-Loire. Het gaat om 2 400 rechtstreekse jobs en ongeveer 5 000 onrechtstreekse jobs in Frankrijk.