Reistrends voor 2018

Is meer en goedkoper reizen een van je goede voornemens dit jaar? Boek dan deze maand nog voor de meest voordelige deal en ruil A-bestemmingen in voor opkomend zontalent. Deze en andere tips krijg je van de Belgische reisorganisatie Prijsvrij.be die door het analyseren van zoek- en boekingsinteresses 5 trends voor 2018 herkent.

1) Vroeg boeken voordeliger dan last minutes

Het is al enkele jaren het geval, maar begin 2018 doen we volgens Prijsvrij.be pas echt gouden zaakjes. Door al in januari of februari te boeken, kan je voor een zonvakantie snel tot € 190 per persoon besparen ten opzichte van een boeking in april. Het grote voordeel aan het begin van het jaar komt door de nog grote beschikbaarheid van populaire hotels en de stabiele vluchtprijzen. Niet voor alle reisbestemmingen is dit het geval — voor de Canarische Eilanden en Turkije haal je slechts € 40 voordeel —, maar last minutes zijn wel aanzienlijk duurder. Beslis en boek dus vroeg.

2) Vrouwen en singles trekken meer naar het buitenland

Ook om in de gaten te houden: het aantal vrouwenvakanties dat verder toeneemt. “Sinds 2015 steeg het aantal boekingen door vrouwen die onderling op vakantie gaan met maar liefst 21%. We voorspellen dit jaar een record,” aldus Melvin Oomes, Manager New Markets bij Prijsvrij.be. Ook vrijgezellen boeken steeds meer een ticket naar de zon. Met een stijging van 9% — significant veel op het totaalaantal boekingen — zit het aantal reservaties stevig in de lift.

3) Turkije, Griekenland en Egypte maken comeback

Turkije en Griekenland zijn terug van weggeweest. Na een aantal mindere jaren met maatschappelijke dipjes krabbelen de vakantieplaatsen dit jaar weer recht. Prijsvrij.be voorspelt daarbij ook dat Egypte dit jaar weer zal bloeien door mooie resorts gecombineerd met populaire activiteiten. Reken dus op deze oude, vertrouwde bestemmingen voor een zonzekere vakantie!

4) ‘Strand en stad’ als nieuwe combinatie

Op zoek naar een zonnige trip met bijzondere beleving? Combineer dan je strandvakantie met een stedenreis. Dit soort pakketreizen groeide vorig jaar al stevig en is nog steeds in opmars. Vooral Portugal en Marokko zijn in 2018 de landen bij uitstek om cultuur te rapen terwijl je aan een vakantiekleurtje werkt. Natuurlijk blijven ook de Canarische Eilanden — met Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote op kop — onverminderd populair.

5) Verre reizen zijn in trek

We gaan steeds verder op reis, zo blijkt uit gegevens van Prijsvrij.be, en zijn bereid om daar meer voor te betalen. Al zijn de prijzen voor verre reizen tegenwoordig opvallend lager dan vroeger. De groei in boekingswaarde is te danken aan het verhoogde gevoel van veiligheid waardoor we verder durven vliegen, maar ook aan het aantal luchtvaartmaatschappijen die verdere vlieglijnen inleggen. Hotels spelen bovendien steeds meer in op deze nieuwe trend, waardoor het overzeese aanbod steeds interessanter wordt.