Reizen naar Vallée du Loir en Pays du Mans

Vaak rijden toeristen door deze regio op weg naar de beroemde Vallée de la Loire, die 40 km zuidelijker ligt. Pays du Mans (vooral bekend om zijn racecircuit) en Vallée du Loir moeten nochtans niet voor haar onderdoen. Deze charmevolle bestemmingen bieden rust, ver van de platgetreden paden, en zijn bovendien minder duur. Je verblijf is er net dat tikkeltje aangenamer. Het magische licht, de felgroene landschappen, de overheerlijke lokale keuken en wijnen Jasnières en Coteaux-du-Loir … zullen je vast en zeker weten te bekoren. Hierna vind je 6 redenen om voor een van je volgende reizen naar Vallée du Loir en Pays du Mans te trekken.

Geen massatoerisme

De streek kent geen massatoerisme en dat is maar goed ook. Geen lange wachtrijen, geen eindeloze groepen die met autocars aankomen… Nochtans herbergt deze regio heel wat prachtige plekjes om te ontdekken: in Cité Plantagenêt, het historische hart van Le Mans, beland je tussen de eeuwenoude stenen in de magie van een karaktervolle middeleeuwse stad. In de buitengewone tuin van priorij ‘Prieuré de Vauboin’ ontdek je de gebeeldhouwde planten van een tuinier die gepassioneerd is door de kunst van het vormsnoeien. Een schouwspel waar je in alle rust van kunt genieten.

Paradijs voor lekkerbekken

Vallée du Loir staat bekend om haar wijnen Jasnières en Coteaux-du-Loir. Bezoek een wijndomein, degusteer, selecteer je favoriete wijn en neem enkele flessen mee. Het gaat er hier anders aan toe dan op de meeste wijndomeinen: men neemt de tijd en een hartelijk onthaal is verzekerd.

Proef ook de lekkere rillettes van Le Mans, een must! Of de ambachtelijke koekjes van La Sablésienne. Beter nog, laat je verwennen in sterrenrestaurant Auberge de Bagatelle in Le Mans.

Activiteiten voor alle leeftijden

Reis je met kinderen? Geen probleem! Vallée du Loir is een ideale bestemming om plezier te maken met het hele gezin. Pays du Mans biedt een aantal niet te missen activiteiten: Papea, een attractiepark voor gezinnen, Escape Dream, een escape game in een landelijke omgeving, Arche de la Nature, waar je een groene duik neemt in de natuur, of het avonturenpark Tépacap, waar je zelfs in het bos kunt overnachten. Ook in Vallée du Loir is er keuze te over, bijvoorbeeld Carnuta, het interactieve en ludieke huis van mens en bos, Zoo de la Flèche of ‘A la poursuite du temps caché’, een originele, speelse verkenning van 5 sites in Vallée du Loir.

Waaier van verblijfsmogelijkheden: voor elk wat wils

Campings op mensenmaat aan de oevers van de Loir, historische hotels in het hartje van Le Mans, lodges in de volle natuur, boerderijen, kastelen, gastenkamers vol charme en tal van originele adresjes: er is echt voor elk wat wils.

Om te beginnen zijn er een aantal zeer uitgestrekte domeinen, zoals Haras de la Potardière, een mooi kasteel met een spa te midden van een groot park – en vlak bij liefst 3 golfterreinen! – of het Domaine de la Limetière, waar de kamers en gemeenschappelijke ruimtes smaakvol zijn ingericht met natuurlijke materialen. Een aanrader is ook Hotel Leprince in het hartje van Le Mans en zijn opvallende inrichting, die dit oude kloostergebouw geen geweld aandoet. Of nog Maison Saint-Pierre met zijn 3 ruime kamers die zijn ondergebracht in een voormalige kanunnikenwoning. Vermeldenswaard is ook het prachtige domein La Groirie, een 17de-eeuws stijlvol klassiek kasteel te midden van de natuur, waar je door een gepassioneerde eigenaar wordt onthaald.

Daarnaast zijn er nieuwe adresjes waarvan het succes niet op zich zal laten wachten, zoals Sacrée Cabane, een originele, zeer gezellige houten hut, of Domaine de l’Epau, dat nog deze lente de deuren van zijn originele natuurlodges zal openen. Groepen kunnen terecht in de gîte de la Gandonnière, een vroegere boerderij waar de charme van weleer wordt gecombineerd met eigentijdse toetsen.

Prinsen en prinsessen zijn welkom

Heb je er altijd al van gedroomd een dag als een echte koning te leven? In Vallée du Loir en Pays du Mans kunnen verschillende kastelen worden bezocht. Zoals Château du Lude, dat eigendom is van een Belgische gravin en op de kastelen van de Loire lijkt. Of de Donjon de Ballon, waarvan de eerste steen in 1005 is gelegd. Nog een beter idee is om er een nacht door te brengen en onder de lakens te glijden van een hemelbed. Dat is mogelijk in Château d’Hodebert. Bezoek ook eens Château de Sillé le Guillaume: een echt middeleeuws fort.

Dicht bij België

Mocht je ondanks deze ontelbare troeven toch nog niet helemaal overtuigd zijn, dan is het interessant om weten dat het maar zes uur rijden is naar deze bestemming die zoveel ontspanningsmogelijkheden en een overheerlijke keuken biedt. Ook de TGV brengt je in geen tijd naar Le Mans of La Flèche.