Relaxte vliegvakantie met kleine kinderen

Op vakantie met het gezin is een feest. En als de kinderen nog niet naar school gaan zijn ouders vrij om te gaan wanneer en waarheen ze willen. Toch schrikt de vliegreis soms een beetje af. Niet nodig, weet Chitra Stern, oprichtster van Martinhal Family Hotels & Resorts. Ook haar gasten vliegen van over de hele wereld naar Portugal om met de familie vakantie te vieren en weten dat een goede voorbereiding dan het halve werk is. 7 tips voor een vliegende start van een relaxte familievakantie:

Relax & take it easy

Het klinkt misschien als een open deur, maar een relaxte ouder zorgt voor relaxte kinderen. Althans, het helpt als de ouders goed voorbereid zijn en de tijd nemen voor de reis.

Tip 1: bereid niet alleen jezelf maar ook je kind voor op de reis. Waar gaan jullie naar toe? En hoe? Filmpjes, foto’s en leuke verhalen zorgen gegarandeerd voor enthousiasme.

Tip 2: vertrek eerder dan je normaal zou doen om haasten om het vliegveld te voorkomen. Let er bij het boeken van de reis op dat de transfer naar het hotel of accommodatie niet te lang is voor de kinderen, of dat je op reis gaat in het ‘slaapritme’ van de kleintjes.

Handige handbagage

Handbagage in combinatie met een actieve peuter of een baby die gedragen moet worden gaan niet zo gemakkelijk samen. Tip 3: neem een rugzak mee om zo je handen vrij te hebben en de kans te verkleinen dat de bagage ergens vergeten wordt. Chitra Stern: “Pak je handbagage zo in dat je alles gemakkelijk terug kunt vinden. En rol je kleding op in plaats van het op te vouwen. Je zal versteld staan van de ruimte die het bespaart!” Een draagdoek om je baby te dragen is altijd een goed idee, want buggy’s en kinderwagens worden vaak voor het boarden al ingenomen.

Kies je voor een citytrip naar Lissabon, dan is de draagdoek ook ter plaatse een must-have. Bij Martinhal Chiado is een baby carrier kosteloos te reserveren bij een verblijf.

Spelen & snacken

Tip 4: Zorg voor genoeg afleiding en gezonde snacks voor onderweg. Eenvoudige speeltjes of spelletjes zijn een goed tijdverdrijf, maar ook kleine hapjes zorgen voor een fijne break tussendoor. Door stukjes fruit, groente, crackers, koekjes, rozijntjes enzovoort in een handige box (zoals een bentobox lunchtrommel) mee te nemen kun je de kinderen tijdens de reis meerdere keren verrassen met iets lekkers. Chitra Stern: “Kleine snacks zijn echt onmisbaar. Zorg ervoor dat je na de security check wat biscuits en water koopt en neem een lege plastic zak mee voor het afval.”

GPS tracker

Tip 5: Bang om de kleintjes onderweg uit het oog te verliezen? Dan is een GPS tracker een lifesaver. Er zijn eenvoudige exemplaren op de markt die je vastmaakt aan het kinderrugzakje of broeklussen. Misschien niet perse nodig, maar wel een veilig idee (= relaxte ouder, zie tip 1).

Plaats in het vliegtuig

Reizen is leuk en spannend maar kan ook vermoeiend zijn. En voor kleine reisgenoten is het soms lastig om makkelijk in slaap te komen.

Tip 6: Een speciale plek in het vliegtuig inclusief babybedje (hangmatje) biedt dan uitkomst. Ook zijn er speciale kinderkoffers op de markt waarmee je de vliegtuigstoel in een handomdraai omtovert tot bedje. Bij aankomst op het vliegveld is een taxi inclusief kinderzitje een must voor een ontspannen transfer naar het hotel. Bij Martinhal Family Hotels & Resorts zijn deze transfers standaard voorzien van een kids proof stoeltje; ideaal om nog wat extra slaap mee te pikken.

Jetlag proof

Tip 7 : Chitra Stern: “Een verre reis voor de boeg? Zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengt wanneer je bent aangekomen op de plaats van bestemming. Het is de truc om de kinderen dan tegen de (lokale) avond pas naar bed te brengen. Een powernap overdag kan hun biologische klok flink in de war brengen en dit maakt het lastiger om over de jetlag heen te komen.”