Richting sneeuw in Valle d’Aosta

De winter is al ingevallen rond de hoogste alpentoppen in Valle d’Aosta. De sneeuw daalt met dikke friswitte pakken neer. Overal in de Lage Landen daarentegen slaat het grauwe kwakkelweer weer toe. Grote delen van Europa vallen weer ten prooi aan de winterblues.

Overal? Nee, een kleine goed achter de bergen verstopte Italiaanse regio net over de grens met Zwitserland en Frankrijk biedt dapper weerstand: daar ligt de kleinste Italiaanse provincie, Valle d’Aosta, stilletjes aan steeds meer sneeuw te verzamelen in de heldere berglucht tussen de hoogste Alpentoppen, op maar zo’n 1000 autokilometers van hier.

Valle d’Aosta is door zijn hoge ligging een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Europa; Omdat het net over de Frans-Italiaanse en Zwitsers-Italiaanse grens ligt kent Valle d’Aosta een lange historie plus eigenzinnige cultuur. Men spreekt er Italiaans en over het algemeen ook Frans. Deze dunbevolkte streek heeft een spectaculair berglandschap en moet nog echt ontdekt worden. Ideaal om dit seizoen eens kennis te maken.

Valle d’Aosta; doe eens gek

Het skigebied Valle d’Aosta kent nog geen echt massatoerisme en heeft over het algemeen een vriendelijk prijsniveau, zeker vergeleken met de resorts net over de grens in Frankrijk en Zwitserland. Toch kan het onder het motto ‘doe eens gek’ ook in Valle d’Aosta zo lekker luxe gemaakt worden als je maar zou willen.

Italiaanse Dolce Vita & shopping with a view

Wil je eens echt uitpakken en een paar nachten heel luxe maar toch authentiek overnachten, dan zijn er in Courmayeur een heel aantal stijlvolle hotels te vinden. Met uitzicht op de Mont Blanc, op 400 meter van de pistes, met geweldige wellness faciliteiten en de echte valdostaanse cuisine.. In de gezellige hoofdstraat van Courmayeur is het goed toeven, niet alleen om te shoppen voor die nieuwe hippe ski-outfit maar ook voor echt Italiaans design. In de gezellige Italiaanse barretjes sluit je de dag af met goed glas Spumante. Dat is pas genieten van het goede leven ofwel ‘La tradition de bien vivre’

Per auto is het Italiaanse dal gemakkelijk te bereiken, via de 11,6 KM lange Mont Blanc tunnel, rij je van Frankrijk zo Italië binnen en begint het eerste skigebied, Courmayeur.

Superdeluxe overnachten in Courmayeur

Hotel Le Massif, onderdeel van de Leading Hotels of the World, is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw dat strak, modern design combineert met klassieke materialen zoals het donkere hout en het zwarte marmer. Door de perfecte ligging heeft het hotel al een stapje voor. De chaletachtige kamers zijn gelegen vlakbij de skiliften van Plan Checrouit, een skiresort met meer dan 100 kilometer lange pistes en tegelijkertijd maar enkele meters verwijderd van het stadscentrum van Courmayeur. Na een lange dag skiën de dag afsluiten in de Spa van Le Massif, compleet met Turks bad en een heerlijk warm zwembad met uitzicht op de sneeuw en de Mont Blanc (in Courmayeur natuurlijk Monte Bianco geheten), is een droom. Ook Auberge de la Maison, met zijn wat traditioneler bouwwijze, heeft een spectaculair uitzicht over het winters bergmassief vanuit de spa.