Rijkdommen van de Vaucluse 

Het Franse departement Vaucluse staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, aangename klimaat, lekkere keuken en uitzonderlijke erfgoed, maar biedt ook een waaier aan activiteiten die je samen met je vrienden of gezin kunt beleven. Op zoek naar een artistieke of culinaire ervaring? Of liever een wellnessmoment? Er is voor elk wat wils! Druk even op de pauzeknop om je creativiteit de vrije loop te laten. 

Laat de kunstenaar in je los 

Niet te missen in deze streek: een tocht door de natuur en de lieflijke dorpjes, die nog spannender is als je ook een artistiek doel voor ogen hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een fotoworkshop cyanotypie. In de vroege ochtend neemt Eva je mee om de lichtstralen die flirten met de bergdorpjes van de Luberon, op de gevoelige plaat vast te leggen. Tijdens de tocht word je overladen met tips, zodat je met de mooiste foto’s terugkeert. Het hoogtepunt van de workshop is evenwel de initiatie in cyanotypie, een oud fotografisch procedé gebaseerd op een mengsel van ijzerzouten die gevoelig zijn voor licht en de foto’s een zeer mooie Pruisisch blauwe kleur geven. Schaduwen, silhouetten en landschappen worden op een poëtische manier afgedrukt in een heerlijk ouderwetse stijl. Een souvenir dat een kunstenaar waardig is!

Een andere populaire techniek bij lokale kunstenaars is linosnede, die ook een ode brengt aan de Provençaalse kleuren. Zo is Estelle Monna dol op het diepe blauw van een zomerse hemel, dat ze combineert met bijvoorbeeld rood of geel. De vormen van planten die met deze bijzondere techniek worden gegraveerd, doen wat denken aan die op sommige Provençaalse tafelkleden. Tijdens deze cursus, die al toegankelijk is vanaf 8 jaar, maak je ook kennis met het charmante plaatsje Pernes-les-Fontaines, dat een rijk erfgoed herbergt en de bijnaam ‘parel van het graafschap’ kreeg. Een geweldige ervaring voor het hele gezin.

Ik ben de chef!

Koken met de beste producten. Een andere topper in de Vaucluse: de gastronomie. Je vingers aflikken van de lekkere streekgerechten is een van de niet te missen geneugten van de Provence. Olijfolie, kruiden, truffels, zonovergoten groenten: neem deze smaken mee in je koffer dankzij een kookworkshop bij een lokale chef. Of nog beter: verwen jezelf met een ontdekkingsreis door een wereld vol authentieke smaken in het hartje van de hallen van Avignon, met chef Jonathan Chiri, die er ook zijn restaurant uitbaat. Op het menu: een dag uit het leven van de chef, die aanvangt om 9 uur te midden van de overdekte markt boordevol dagverse producten. Jonathan zal je meenemen naar zijn favoriete leveranciers, met een degustatie als extraatje natuurlijk, terwijl hij zijn kostbare keukengeheimen prijsgeeft! Na deze belevenis kent de Provençaalse keuken dan ook geen geheimen meer voor jou. Wie is de chef vanavond? 

Een andere trend ontdek je tijdens een workshop over het plukken van wilde kruiden in het oude dorpje Brantes. Het staat buiten kijf dat de natuur hier zeer gul is. Twee Avonturiers van de smaak, een kokkin en een etnobotanica, begeleiden je tijdens deze workshop om je in te wijden in een keuken met ingrediënten die rechtstreeks afkomstig zijn van moeder aarde. 

Wat zou de Provence zijn zonder wijn? Na de workshop ‘chef voor één dag’ kun je je ook nog trakteren op een workshop ‘wijnboer voor één dag’. Verschillende wijngaarden in de streek bieden workshops aan over het blenden van druivensoorten, zoals het domein Bouachon, waar de beroemde châteauneuf-du-pape wordt gemaakt. Uiteraard zijn een bezoek aan de wijnkelders en een wijndegustatie inbegrepen. 

Natuurlijke schoonheid

Na al dat zintuiglijke genot, en als er nog wat ruimte is in je agenda, kun je je misschien eens laten verleiden tot een wellnessmoment. Ook daarvoor is moeder natuur gul geweest in de Vaucluse, want je vindt er alle ingrediënten om in cosmetische workshops zelf bioproducten te vervaardigen op basis van lokale kruiden en essentiële oliën. Dans mon grimoire organiseert workshops om je eigen zeep of gezichtscrème te maken in het gezelschap van Chris, een gediplomeerde natuurgeneeskundige en aromatherapeute. En als lavendel je zintuigen prikkelt, kun je bij Aroma plantes zeep leren maken, met het hele gezin.