Roadtrip door Italië

Heb je geweldig veel zin in een heerlijke roadtrip? Spring deze zomer dan in je auto en haast je naar Italië. We stippelden vier fenomenale routes voor je uit. Die zorgen voor een onvergetelijk, zuiders avontuur langs prachtige steden, glooiende wijngaarden, statige kastelen en uitgestrekte natuurreservaten.

Je merkt het: dit wordt een reis om nooit meer te vergeten. Een roadtrip is dan ook de allerleukste manier om een hele streek in een mum van tijd op je duim te leren kennen. Terwijl de vrijheid door je aderen ruist, dompel je jezelf helemaal onder in het beste van la Bella Italia. Eén risico? Dat je aan de finishlijn meteen terug naar de start wil rijden.

Kunststeden spotten in het noorden

Langs een tocht van zo’n 520 kilometer cruise je door het rijke verleden van het land. De reis begint in Mantua. Deze adembenemende stad boordevol palazzo’s en kathedralen was ooit het centrum van de renaissance. Sporen van die verheven tijd ontdek je ook in Verona, waar je de romance tussen Shakespeares Romeo en Julia van dichtbij beleeft.

Op een klein half uur rijden, bereik je de ronde heuvels van Soave. Deze omwalde stad herbergt knappe, middeleeuwse kastelen en landhuizen. Tussen de bezoeken door proef je van het terroir dankzij een lekker glas wijn. Je vervolgt de reis richting het door Unesco bekroonde Vicenza en geniet van het Italiaanse leven in Treviso. Net buiten Padova kom je tot rust in de thermen van Abano. Al sinds de Romeinen hier ooit leefden, is dit één van Europa’s belangrijkste wellnessoorden. Je lichaam en je geest zijn na deze pauze helemaal klaar voor Ferrara, Bologna, Modena en Reggio Emilia. In deze bekende kunststeden maak je kennis met rijke dynastieën en smul je van de lekkerste tortellini van het land terwijl het Apennijnengebergte en de Povlakte net om de hoek liggen. De roadtrip eindigt in Parma, waar muziek als een rode draad door het centrum loopt.

Door het glooiende Toscane

Lijkt 220 kilometer cruisen door Toscane jou echt hemels? Zak dan af naar Firenze en treed er in de voetsporen van beroemde figuren als Dante, Da Vinci en Michelangelo. De stad is een verzamelplaats voor kunst en cultuur en bevindt zich op een steenworp van de middeleeuwse hotspot San Gimignano. Trotse torens turen hier over het landschap en domineren de skyline. Ook Monteriggioni is zo’n oeroude plek. Een perfect bewaarde muur omarmt het piepkleine centrum en scheidt de smalle straten van de glooiende velden. Verderop lijkt het in Siena alsof de tijd sinds 1300 volledig stil is blijven staan.

Het pure landschap van Toscane geeft zich volledig prijs in Val d’Orcia. Eiken, olijfbomen, wijnranken en diepgroene cipressen vleien zich over hellingen en ravijnen. Tussen al dat moois bots je op Montalcino. Deze kleine stad staat bekend om z’n fantastische Brunello wijn. Nog in de vallei van Orcia zijn de middeleeuwse steden San Quirico d’Orcia, Pienza en Castiglione d’Orcia een ommetje waard. Veel van hun idyllische kerken, kathedralen en palazzo’s pronken op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wie na dit cultuurbad nood heeft aan een echte zwempartij parkeert de auto in Bagno Vignoni of San Filippo. Hier dobber je rond in natuurlijke warmwaterbronnen die zalig inwerken op je spieren en gewrichten. Aan de eindmeet van deze trip ligt Radicofani op je te wachten. Dit stervormige fort prijkt hoog boven de horizon uit. Ideaal om Toscane volwaardig uit te wuiven.

Natuur en cultuur in Umbrië

In het midden van de Italiaanse laars gaat je verkenningstocht door Umbrië van start in de Romeinse vestiging Norcia. Ondanks enkele aardbevingen bleef veel erfgoed bewaard en is de stad één van de belangrijkste van de streek. Aan de horizon zie je Monte Sibillini opdoemen. Na een half uur rijden vanuit Nursia dwaal je aan de voet van de berg door een kleurrijk natuurreservaat. Vanaf mei struin je op de drie vlaktes van Castelluccio di Norcia door een uitgestrekt paars-geel veld van klaprozen, korenbloemen en madeliefjes.

Via Spoleto, Foligno en Spello arriveer je in Assisi. Dankzij Sint Franciscus van Assisi staat deze plek wereldwijd bekend als een oase van vrede en broederschap. Perfect om tijdens je vakantie even een spirituele bezinning te houden. Ook het nabijgelegen natuurpark van Monte Subasio baadt in stilte. Het roze gesteente van de berg wordt begroeid door dichte eikenbossen en olijfbomen. Al zijn er ook open vlaktes waar je kan paragliden en kiten. Na deze adrenalinekick trek je verder naar Perugia en Orvieto. Deze steden maakten achtereenvolgens deel uit van het Etruskische, het Romeinse, het Byzantijnse en het katholieke rijk. Om afscheid te nemen van de pracht van Umbrië, zoef je naar de watervallen van Marmore, één van de hoogste van Europa.

Zuiderse sferen in Puglia

De zuiderse tocht door Puglia neemt je bijna 190 kilometer mee op sleeptouw. De route vangt aan in het midden van Barletta, waar een schitterend kasteel op slechts enkele meters van de haven ligt. Langs de Adriatische kustlijn bereik je de witte gevels van Trani. Wie blijft volgen, komt in Bari terecht, de hoofdstad van Puglia. Door het enorme contrast tussen het historisch centrum en de mondaine wijk Murat wordt al eens gezegd dat deze stad twee gezichten heeft.

Bovenop de kliffen van Puglia blinkt Polignano a Mare hoog boven de golven van de zee. Wie liever vanop het strand het water in duikt, zoekt z’n geluk in Monopoli. Op een half uurtje van hier daal je af tot ver onder de zeespiegel, in de grotten van Castellana. Deze ondergrondse tunnels trekken speleologen van over de hele wereld aan. In Alberobello zijn het dan weer de trulli die je versteld doen staan. Deze ronde, witte huisjes met hun kegelvormige daken spot je in de ganse regio. Maar nergens anders staan er zoveel bijeen als hier. Wie zich graag tegoed doet aan een fris glas wijn, reist verder naar Locorotondo. Kenners ontdekken in de droge, witte wijnen van dit terroir zoete toetsen van perzik. Via het romantische Cisternino en het feeërieke Martina Franca komt de finish stilaan in zicht. Die ligt in de witte badstad Ostuni. Vanuit het centrum, dat maar liefst drie heuveltoppen in beslag neemt, kijk je uit over de zee en de vele middeleeuwse gebouwen.