Rota Vicentina: liefde voor toerist, natuur en locals

Rota Vicentina is een non-profit en lokale particuliere vereniging van meer dan 200 kleine bedrijven uit de prachtige zuidwestkust van Alentejo en Algarve. Allen werken samen voor een duurzaam toeristisch aanbod gebaseerd op de natuurlijke en culturele middelen van dit ongerepte natuurpark aan de kust. Hun doel voor dit jaar was om de service die ze al aanboden, beter te organiseren en strategischer in te zetten om de ervaring van de wandel- en fietspaden door de hele regio te verrijken en daarbij de lokale economie en cultuur te stimuleren. Lees gauw verder hoe ze dit gedaan hebben…

Nieuw in het assortiment

Rota Vicentina heeft onlangs zijn aanbod uitgebreid en heeft nu 750 km aan wandelpaden langs een van de mooiste en best bewaarde kustgebieden van Zuid-Europa.

De drie soorten routes – de Historical Way, de Fishermen’s Trail en de 24 Circular Routes – bieden, afzonderlijk of gecombineerd, een unieke ervaring van twee werelden. Enerzijds een levendige en authentieke binnenlandse cultuur en anderzijds een verrassend wilde kust, allemaal binnen de grenzen van het Natural Park van Zuidwest Alentejo en Costa Vicentina.

Daarnaast biedt Rota Vicentina nu ook fiets routes voor de fietsliefhebbers. Er is met elk niveau rekening gehouden in dit netwerk van meer dan 1000 km zorgvuldig geselecteerde routes voor mountainbiken en gravel. Voor reizigers op een elektrische fiets heeft Rota Vicentina ook een toerfietspad op GPS voorbereid met gemengde paden, die de luchthavens van Lissabon en Faro met elkaar verbindt via de zuidwestkust, wat in totaal 510 km beslaat.

Maar hiermee is de kous nog niet af. Rota Vicentina wil een reis bieden voorbij de paden, het landschap en de nodige faciliteiten. In 2021 ligt de focus namelijk ook op programma’s en activiteiten. Hierbij worden de bezoekers door de natuur, lokale cultuur en welzijnservaringen geleid om een bredere en diepere verbinding met dit land te krijgen.

Het ‘ID’ project

“ID” komt voort uit “Identiteit”, omdat dit de belangrijkste focus is van de duurzaamheidsuitdaging van dit project. Al meer dan een jaar werkt Rota Vicentina met de lokale gemeenschap, culturele agenten, partners en toeristische bedrijven om de echte betekenis van de identiteit van de regio te begrijpen en hoe deze aan de bezoekers kan worden aangeboden. Tientallen bijeenkomsten, workshops en één-op-één bezoeken (fysiek en online) resulteerden in de ID Guide, een document dat op een feitelijke maar leuke manier vastlegt wat de principes zijn die deze community naleeft.

Daarnaast kwam er een compleet nieuw aanbod uit dit ID project netwerk voort om aan de hedendaagse verwachtingen van de verantwoordelijke reiziger te voldoen:

Een lokale agenda, die de voorstellen van de gemeenschap omzet in een digitale agenda waarin culturele evenementen, markten of vooraf geplande toeristische activiteiten toegankelijk worden gemaakt voor iedereen.

Nieuwe programma’s en activiteiten, waarin de locals en hun inspirerende verhalen, hun producten en kennis in het zonnetje worden gezet.

In 2021 wordt Responsible Travel een van de belangrijkste pijlers van het werk van Rota Vicentina. Dit doen ze door hun aanbod uit te breiden en hun toewijding te versterken om kwaliteit te blijven bieden en daarbij de focus te blijven houden op het lokale leven, de mensen en de natuur. Hopelijk zien we jullie gauw in dit prachtige uitgestrekte gebied!