Sani Festival 2022

Een festival ontstaan uit liefde voor muziek en kunst, dat innovatie, kwaliteit en esthetiek hoog in het vaandel draagt. Het Sani Festival was oorspronkelijk een initiatief van ondernemers om een brug te slaan tussen toerisme en cultuur. Het festival timmerde hard aan de weg naar internationale erkenning en weerklank, met als resultaat dat deze bijzondere plek in Griekenland vandaag op de kaart van de internationale muziekscène staat. Het hoogtepunt van het festival is dit jaar meteen ook het grootste muzikale evenement van Griekenland: een feestelijk concert van Andrea Bocelli, ‘s werelds meest geliefde tenor.

​Het idee voor het gedurfde festival kreeg voor het eerst vorm in 1992, en van bij de eerste melodieën van Jazz on the Hill stond het succes van Sani Festival in de sterren geschreven. Sani Hill, met zijn majestueuze middeleeuwse toren op de achtergrond, is het ideale decor voor het muziekfestival. Precies op deze locatie, waar kunst in harmonie komt met de zee, de sterrenhemel en de groene omgeving, ontpopte dit festival zich tot een van de meest vooraanstaande culturele evenementen van Griekenland. Gedurende drie decennia, op maar liefst 385 concerten, optredens en events, gaven zowel muzieklegendes als nieuw talent van over de hele wereld naast Griekse artiesten het beste van zichzelf op het podium van het Sani Festival.

Als eerbetoon aan het constante niveau, de kwaliteit en het prestige van de concerten stelde het Sani Festival voor zijn dertigste verjaardag een indrukwekkend en verfrissend anders programma samen, uniek voor Griekenland. Deze zomer wordt Sani Hill de setting voor concerten van zowel Griekse als buitenlandse artiesten, die in het collectieve geheugen gegrift zullen staan. Levende legendes uit de jazz-, pop- & rockwereld – die het festival aandoen als een van de weinige haltes op hun tournee – en artiesten die na tientallen jaren terugkeren naar Griekenland zijn slechts een paar voorbeelden van wat deze feesteditie te bieden heeft: Chucho Valdés, Paquito D’Rivera, Al Di Meola, Jack Savoretti, Bob Geldof.

Het is de eerste keer dat pop en rock op het repertoire staan van dit festival, dat zichzelf blijft heruitvinden. Tegelijk worden speciaal voor deze 30e verjaardag twee Griekse producties opgevoerd met vooraanstaande Griekse performers, die een belichaming zijn van de innovatie en creativiteit waar het festival naar op zoek gaat: Manolis Mitsias, Christos Thivaios, Eleni Tsaligopoulou, Penny Baltatzi, Dimitris Basis, Rena Morfi, Doros Dimosthenous, Rita Antonopoulou, Kostas Thomaidis, Kalliopi Pouska.

​Als afsluiter van dit Griekse muzikale festijn verwelkomt het Sani Fstival een mythische artiest op het podium: Andrea Bocelli geeft een intiem concert voor een beperkt aantal gasten – puur genieten tijdens het muzikale hoogtepunt van de zomer!