Santo Antão, een verborgen paradijs voor de actieve vakantieganger

Welkom in Santo Antão, het meest westelijk gelegen en grootste eiland van Kaapverdië. Dit bergachtige eiland bestaat volledig uit vulkanisch materiaal en is simpelweg een paradijs voor wandelaars. Diepe dalen, groene valleien en authentieke bergdorpjes vormen het decor voor de diverse wandeltochten die op dit vruchtbare eiland gemaakt kunnen worden. Actieve wandeldagen kunnen afgewisseld worden met een dag ontspannen op het strand, een lokaal biertje en verse vis. Tel daar de aangename temperaturen bij op en je hebt jouw volgende vakantiebestemming gevonden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoewel de trekkingtochten die op Santo Antão gemaakt kunnen worden niet tot het zwaarste niveau behoren, is een goede voorbereiding aan te raden. Er zijn behoorlijk wat hoge bergen en steile paden te beklimmen, dus een stevig paar schoenen om in te wandelen is essentieel. Een bidon om water in mee te nemen, zonnecrème en een warme trui of een winddicht jack voor in de avond, wanneer het flink af kan koelen. Wanneer je echt ‘into the wild’ wilt gaan, neem dan een tent mee en kampeer midden in de adembenemende natuur.

De reis er naar toe

De Kaapverdische eilanden liggen voor de kust van het Afrikaanse Senegal, zo’n zeven uur vliegen vanaf Brussel. Er zijn regelmatig zeer goedkope aanbiedingen van diverse vliegtuigmaatschappijen tussen Brussel en Kaapverdië. Om Santo Antão te bereiken vlieg je eerst naar het stadje Mindelo op het eiland São Vicente. Dit is een levendig, kleurrijk stadje wat zeker de moeite waard is om een paar dagen te verblijven. Vanaf daar gaan er drie boten per dag, die in 50 minuten naar Santa Santo Antão varen.

De mooiste trekkingtocht

Er zijn vele verschillende tochten die je kunt maken, maar er is er een die niet mag ontbreken. Aangekomen op het eiland, rijden er diverse collectivos (gedeelde mini-busjes) of privé taxi’s naar de krater van de vulkaan, Cova genaamd, vanaf waar de wandeling kan beginnen. Vanaf hier loopt er een zigzaggende weg naar beneden, vergezeld met een schitterend uitzicht. Niet voor niets de ‘ Groene Vallei’ genaamd, wordt het uitzicht gevormd door dramatische bergkliffen met gifgroene koffie- en bananenplantages. De vriendelijke bewoners van de traditionele bergdorpjes nodigen toeristen graag uit voor een koud drankje of, voor wie het aandurft, de lokaal geproduceerde drank ‘ Grogue’.

Na enkele uren wandelen arriveer je in het charmante dorpje Paúl, gelegen tussen de bergen en het strand. De ideale plek om te genieten van de laatste zonnestralen en een lokaal visgerecht in een van de gezellige restaurants te proberen. Na een goede nachtrust is het de volgende dag tijd voor het tweede deel van de tocht.  Deze dag volg je een kronkelend kustpad langs enorme rotsformaties in de zee, hypnotiserende vergezichten en fotogenieke bergdorpjes naar Ponta Do Sol. Je kunt ervoor kiezen de tocht te beëindigen bij het pittoreske dorpje Fontainhas of het bergpad nog zo’n vier uur volgen naar het volgende stadje Fajansinha.

Strand, rust en genieten

Geen zorgen: voor, na en tijdens het hiken is er voldoende tijd om te ontspannen. Er zijn wonderschone afgelegen stranden op het eiland te vinden, een wilde oceaan en genoeg plekjes om neer te strijken voor een heerlijk welverdiend wijntje! Nog niet genoeg van al dat wandelen? Dan is het Portugese Alentejo beslist een ommetje waard.