Slavonië: de gouden poort naar Kroatië

Als men denkt aan Kroatië dan komen de pittoreske kustplaatsen, de glinsterende Adriatische zee en romantische stranden vaak in gedachten. Een van de mooiste pareltjes die het land te bieden heeft, valt vaak op de achtergrond: Slavonië, verscholen in het oosten van Kroatië. De “Gouden graanschuur” brengt vier wijngebieden samen die al populair waren bij de Romeinen. Van een gevarieerd gastronomisch aanbod met lokale specialiteiten tot indrukwekkende tradities en cultuur – het rijke en gevarieerde Slavonië biedt alles voor een ontspannen vakantie.

Lipizzaner koetsrit door Osijek

Eén van de bijzonderheden van Slavonië is de traditie van de paardenfokkerij, in het bijzonder de edele Lippizaner paarden. Bezoekers kunnen goedkope tochten boeken en in koetsen door de statige stad Osijek rijden met zijn prachtige oude stadsgedeelte. Er zijn veel opmerkelijke evenementen georganiseerd door de vele Lippizaner boerderijen. In de winter mag u de Christmas Lipizzanerball in Djakovo niet missen.

Natuurlijke wonderen in Europa’s grootste wetland

Ontsnap aan de dagelijkse sleur en bezoek een van de grootste moerassen van Europa. In het natuurpark Kopacki Rit kan u een gevarieerd planten- en dierenleven ontdekken, waar u kunt kiezen of u de voorkeur geeft aan het 2,5 kilometer lange wandelpad, een spannende fietstocht of zelfs een boottocht door dit natuurwonder. U kunt deze spannende tocht comfortabel beginnen vanuit de stad Osijek, die slechts een paar kilometer verderop ligt.

In de voetsporen van de Romeinen

Wijnkenners kennen waarschijnlijk al de ware schat van Slavonië – de “gouden” vallei van Požega. De stad Kutjevo in het wijngebied van continentaal Kroatië ligt op de zuidelijke hellingen van Krndija en Papuk in de smalle vallei van de rivier de Kutjevčanka. De wijnkelder van Kutjevo, een van de oudste wijnboerderijen van Kroatië, is de thuisbasis van wereldberoemde wijnen, waaronder Kutjevacka grasevina (Riesling), Pinot Gris, Pinot Blanc, Traminer en Rheinriesling. Naast de wereldberoemde topwijnen biedt de regio ook veel culturele hoogtepunten. Op slechts enkele minuten van de kelder kunnen bezoekers in de voetsporen treden van de voormalige baron Franjo Trenk en keizerin Maria Theresia en het kasteel van Kutjevo bezoeken, waar ze de vele ondergrondse gangen kunnen verkennen die direct naar de wijnkelder leiden.

Buitenplezier in het natuurpark Papuk

Een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Slavonië is het Jankovac Park Bos, dat onderdeel is van één van de mooiste delen van het Papuk Natuurpark. Omgeven door hoge bergen in een sprookjesachtige vallei, vindt u verschillende beekjes, omgeven door bloemenweiden en dichte berkenbossen. Hier is ook de grootste attractie, de waterval Jankovacki Slap.

Mis de berghut op de Jankovac niet, veel Kroatische wandelaars beschouwen dit als de mooiste en meest rustieke hut van alle Kroatische bergen. Wie van een actieve vakantie houdt, heeft in het natuurpark Papuk een ruime keuze: zes fietspaden met uitzicht op de bergkammen, steengroeven en valleien, vier wandelpaden, twee klimgebieden en watervallen bieden een ongeëvenaard avontuur voor alle leeftijden.

Traditie en gebruiken in een van de oudste steden van Europa

Dompel jezelf onder in een van de oudste steden van Europa. De stad Vinkovci is rijk aan geschiedenis, cultuur en architectuur en combineert gewoonten en tradities die tot uiting komen in folkloristische dansen en vakmanschap. Ook het actieve toeristische aanbod zoals paardrijden, jagen, vissen en fietsen zijn hier van groot belang.

De gouden poort van Kroatië biedt recreatie en plezier voor het hele gezin, maar ook voor individuele reizigers of koppels. De regio Slavonië wordt steeds populairder, maar blijft een verborgen pareltje buiten de gebaande paden. Een echte geheime tip.