Slovenië, groen én veilig

Met hun GREEN & SAFE label zet toerisme Slovenië in op twee kwaliteiten die zeker in deze tijden aantrekkelijk zijn: een vakantiebestemming in het groen, ver weg van het massatoerisme én ook daardoor een zeer veilige bestemming. Ontdek waarom dit land bovenaan je bucketlist moet staan.

Slovenië is een van de veiligste landen ter wereld

Het land staat op de achtste plaats van de Global Peace Index 2019, de meest recente die is gepubliceerd. Die reputatie als ‘veilig land’ kan enkel behouden blijven door verantwoordelijk gedrag. Veilige vakantieomstandigheden creëren is daarom een van de prioriteiten die werden vastgelegd in het GREEN & SAFE label.

Slovenië is ook een van de eerste landen ter wereld die de ‘Safe Travels Stamp’ van de World Travel and Tourism Council (WTTC) heeft ontvangen. Daarmee is bevestigd dat de Sloveense gezondheids- en hygiënenormen, opgenomen in het GREEN & SAFE label, in overeenstemming zijn met de wereldwijde gezondheids- en hygiëneprotocollen voor veilig reizen.

Veiligheid, verantwoordelijkheid en duurzaamheid: de basis voor het vertrouwen in Slovenië als groene en veilige toeristische bestemming!

Een groen land, een gezond leven

Slovenië is een groen land en dat zie je zelfs in de steden, zoals in het pittoreske Ljubljana, ‘de Groene Hoofdstad’ en bovendien de kleinste hoofdstad van Europa. Een bezoek waard!

Slovenië bestaat voor 60% uit bossen en maar liefst 40% van het grondgebied ligt in beschermde gebieden. De panorama’s in o.a. de Julische Alpen en het Triglav Nationaal Park zijn overweldigend. Watervallen, rivieren, alpenweiden en een stuk kust aan de Adriatische Zee, het is er allemaal.

Actie in de buitenlucht

Slovenië is een ideaal land om buitenactiviteiten te doen en gezonde lucht op te snuiven. Met meer dan 10.000 km aan fiets- en wandelpaden heb je keuze te over. Ook watersporten, paardrijden en avontuurlijke sporten zoals rafting, canyoning en paragliden zijn mogelijk in dit natuurparadijs.

Lekkere smaken

Maar liefst 170 typische gerechten, 24 gastronomische gebieden en 3 wijnbouwgebieden zijn er in dit diverse land. Kenmerkend is het gebruik van lokaal geproduceerde ingrediënten, want de rijke natuur geeft… Het land waar de Alpen, de Middellandse Zee en de Pannonische vlakte samenkomen heeft nu ook zijn eerste 6 Michelin sterrenrestaurants. Het land met authentieke smaken en innovatieve gerechten neemt in 2021 de titel van Europese Regio van Gastronomie over. In juni werd ook een nieuw portaal voor gastronomie gelanceerd: www.tasteslovenia.si

Gemakkelijk bereikbaar

Met het vliegtuig ben je in 1u40 in Ljubljana. Vertrekken kan vanuit Zaventem met Brussels Airlines (met vluchten op zondag, maandag en vrijdag) of vanuit Charleroi met WizzAir (met vluchten op dinsdag, donderdag en zaterdag). Wie liever met de wagen op reis gaat, bereikt Slovenië na zo’n 1100 kilometer vanuit Brussel. Eenmaal in Slovenië hoef je geen grote afstanden meer te overbruggen want het land is een stukje kleiner dan België. Ondanks het kleine oppervlak zijn er grote verschillen in het landschap: bergen, rivieren, meren, bossen, laagvlaktes, heuvellandschappen én de zee. Van het meest oostelijk gelegen punt ben je na 3 uur rijden – dwars door Ljubljana – in het westen om de kust te bewonderen.

Voor meer informatie over Slovenië: www.slovenia.info