Slovenië, land van wielrenners en kampioenen

Met de rijkdom aan landschappen en heuvelachtige gebieden onderscheidt Slovenië zich als een paradijs voor fietsers. Van beginner tot topsporter, van wielrenner tot mountainbiker, voor iedereen zijn er gepaste fietspaden en routes. Niet moeilijk dat enkele van de Sloveense sporthelden nu schitteren in de Tour de France. Slovenië heeft ook een gunstig mediterraan klimaat en is het hele jaar door per fiets bereikbaar, tot grote vreugde van doorgewinterde sporters of amateurs. Fietsen past ook perfect bij de zorg voor het milieu en het behoud van de mooie natuur, wat Slovenië hoog in het vaandel draagt.

In de voetsporen van Sloveense kampioenen

De namen Primož Roglič of Tadej Pogacar doen natuurlijk een belletje rinkelen in de wielerwereld en zeker nu tijdens de Tour de France. Momenteel blinken deze Sloveense kampioenen uit op de Franse wegen. Met de beklimmingen van de Pohorje de Maribor als oefenterrein (20 fietscircuits over 1.000 kilometer, van 275 tot 1.400 meter boven zeeniveau) is er geen twijfel dat Slovenië een referentie wordt in de wielerwereld.

Om de diversiteit aan landschappen van Maribor en omgeving te ontdekken is de route langs de rivier de Drava – omringd door wijngaarden – prachtig om te volgen. Onderweg kunnen fietsers de kastelen van de vallei en monumenten uit de Romeinse tijd ontdekken. Voor de liefhebbers van gastronomie is een stop bij de oudste wijnstok ter wereld – mét degustatie – een must.

Fietstoerisme voor iedereen in Slovenië

De atleten onder ons zullen gek zijn van de Trans Slovenia 01, een mountainbikeroute die drie landen met elkaar verbindt: Slovenië, Italië en Oostenrijk. Het pad leidt naar de Julische Alpen door de schilderachtige Soča-vallei, tot aan de groene heuvels van Brd. De fietshelden zullen ook de Vipava-vallei oversteken en de mysterieuze Karst-regio tot aan de kust ontdekken.

Voor bezoekers die de voorkeur geven aan de milde mediterrane kustlijn van Slovenië, is het pad Porečanka/Parenzana dat langs de oude spoorlijn tussen Triëst en Poreč loopt ideaal. Onderweg kunnen fietsers stoppen in pittoreske Sloveense kustplaatsen: Koper, het zonnige stadje, Izola, het vissersdorp of Piran, het romantische stadje.

Het meest ongewone fietspad

Naast traditionele paden en bergpassen zijn er in Slovenië ook ongebruikelijke routes. In de regio Koroška in het noorden van het land ligt de berg Peca in Mežica. Hier is het mogelijk om door kilometers oude mijngangen te fietsen, een uniek avontuur! Goed uitgerust voor deze ondergrondse tocht van meer dan vijf kilometer lang rijden fietsers van de ene vallei naar de andere. De route brengt hen door veilige tunnels en het hoogteverschil is slechts 15 meter, maar de gaten en hobbels zorgen ervoor dat het traject voor de avontuurlijke fietser is weggelegd.

Voor meer informatie over Slovenië, surf naar www.slovenia.info