Slovenië opent nieuwe meerdaagse wandelroute

Op 18 oktober werd in Slovenië de nieuwe meerdaagse wandelroute JULIANA TRAIL officieel geopend. Het kleine Slovenië toont zich steeds meer als een grote wandelbestemming met veel aandacht voor duurzaam toerisme.

Bijzonder en aantrekkelijk aan deze nieuwe wandelroute is dat je de mooiste natuurgebieden van Slovenië op een rustige manier en zonder technische vaardigheden kan ontdekken. Met andere woorden, de trail is te doen voor alle wandelaars met een goede basisconditie. Dat komt omdat het pad tussen de hoge bergen loopt en vooral de valleien volgt. Er is dus weinig klimwerk en de Juliana Trail wordt er om twee redenen nog aantrekkelijker door. Een: in de valleien maak je kennis met het bergleven, met de cultuur van het land en met de lokale keuken. Twee: de panorama’s op de Julische Alpen en in het Triglav Nationaal Park zijn overweldigend. Achter iedere bocht wacht de wandelaar een verrassing, het uitzicht op hoge spitsen, watervallen, alpenweiden, onstuimige rivieren en glinsterende meren. Wandel de Juliana Trail en je maakt kennis met het eenvoudige leven in de bergen terwijl je geniet van de natuurpracht.

Korte of lange wandelvakantie

De technische steekkaart van de Juliana Trail opent veel wandelmogelijkheden. De route is 270 km lang, verdeeld over 16 etappes van gemiddeld 17 km. De doorwinterde wandelaar zal zich uiteraard geroepen voelen om het volledige traject te stappen. Maar ook voor zij die over minder vakantiedagen beschikken is de Juliana Trail aantrekkelijk. Iedere etappeplaats is bereikbaar met het openbaar vervoer en er zijn overal overnachtingsmogelijkheden. Je kan met andere woorden ook delen van de trail wandelen, zelfs tijdens een dagtocht, ideaal voor een gezinsvakantie.

Biosfeer – Duurzaam toerisme

Slovenië heeft al meerdere internationale prijzen in de wacht gesleept als milieuvriendelijke bestemming (o.a. Ljubljana Groene Hoofdstad) en wie weet valt de Juliana Trail straks ook nog eens in de prijzen. Groen Slovenië is met zijn 60 % beschermd grondgebied hét land bij uitstek om wandelroutes uit te zetten. De opening van de Juliana Trail is een belangrijke stap in het duurzaam toeristisch beleid van het land, zeker omdat de nieuwe wandelroute deel uitmaakt van het biosfeer project. Op een verantwoorde manier worden de wandelaars door beschermde natuur geleid, door het Unesco biosfeer gebied Julische Alpen en het Triglav Nationaal Park met de 2864 meter hoge Triglav, het icoon van Slovenië.

Het Juliana Pad is eigenlijk een rondwandeling met de klok mee. De officiële startplaats is Kransjka Gora. Vandaar gaat de route naar Mojstrana en Jesenice, verder zuidwaarts naar Radovljica en langs de meren van Bled en Bohinj. Kers op de taart is het schitterende traject door de Soča Vallei. De trail is volledig bewegwijzerd, op de etappeplaatsen zijn er logies- en bevoorradingsmogelijkheden. Beste reisperiode is van mei tot half oktober maar in principe kan de Juliana Trail het ganse jaar worden gelopen. Voor het volledige parcours: https://mijnslovenie.com/juliana-trail/

Voor meer informatie over Slovenië: https://www.slovenia.info/en