Slovenië voor adrenalinejunkies 

Extreme snelheden, grote hoogtes, wilde rivieren … Ze schrikken jou niet af. Integendeel, als echte adrenalinejunkie ga je geen enkele uitdaging uit de weg. Herkenbaar? Open dan nu je reiskoffer. Vul die met een flinke dosis lef, zin voor avontuur en goeie outdoorkleren. En zet koers richting Slovenië.

Dit groene land is je namelijk op het lijf geschreven. Je hiket er door eindeloze bossen, beklimt torenhoge bergen en raast over woeste rivieren. Meer van dat? Hieronder ontdek je welke acht extreme sporten je er deze zomer uitprobeert. En welke unieke belevingen je aan je bucketlist toevoegt.

Canyonen

Goed nieuws voor wie gek is een dosis avontuur in de natuur. Tijdens het canyonen trek je het ruige Sloveense landschap in, volg je het spoor van kolkende rivieren en spring je intussen over rotsblokken en kliffen. Nood aan verfrissing? Daal dan af langs een sprookjesachtige waterval of spring in een helderblauwe natuurlijke poel.

Paragliden

Welk dier zou je in een volgend leven willen zijn? Als nu razendsnel het woord ‘vogel’ uit je mond floept, dan zou die droom zomaar eens werkelijkheid kunnen worden. Verschillende Sloveense paraglidescholen nemen je mee de bergen in. Daar loop je van een platform af waarna je met je paraglide de lucht doorklieft als een arend. Ervaren paragliders springen alleen. Rookies vliegen in tandem met een professionele instructeur. Het uitzicht? Dat is sowieso adembenemend! 

Raften

Raften op de Soça-rivier, dat is: je boot onder controle houden wanneer je in een stroomversnelling terechtkomt, je een weg banen tussen uitstekende rotsblokken en je stevig vasthouden terwijl je een waterval bevaart. Al gaat het er niet constant zo heftig aan toe. Zo kom je op adem wanneer de stroom je eventjes rustig meevoert. En geniet je van een korte zwempartij wanneer je alsnog uit het bootje gekieperd wordt. 

Rots- en bergklimmen

Wist je dat Slovenië een Olympisch klimkampioene tot z’n bevolking mag rekenen? En dat jij in haar sporen kunt klimmen? Janja Garnbret oefent namelijk vaak in de Sloveense natuur. Het land telt dan ook heel wat pittige rotswanden en steile bergtoppen. De beste klimspots? Die vind je in de Kamnische Alpen, het natuurgebied Triglav National Park en de Vipava-vallei.

Mountainbiken

Niet alleen met je koersfiets zoef je door Slovenië. Je trapt er ook over talloze mountainbikepaden. Die leiden je door de bossen en de bergen. Daar schotelen ze je fenomenale afdalingen en hypersnelle bochten voor. Hou je het graag wat minder risicovol? Zowat elke Sloveense regio pakt uit met bewegwijzerde routes op maat van jouw niveau. 

Speleologie

Zelfs onder de grond ziet Slovenië er adembenemend uit. Heel wat rivieren boorden zich door de rots- en bergwanden. Daar creëerden ze mysterieuze grotten en gangenstelsels. Vooral de grotten van Postojna lijken wel afkomstig van een andere planeet. Je volgt er een rondleiding of stapt in de voetsporen van Luka Čeč, de speleoloog die deze grotten ontdekte.

Langeafstandswandelen

Wandelen, lopen of hiken over extreme afstanden? De circulaire Juliana Trail voert je 270 kilometer door de Julische Alpen. Je trotseert kilometershoge bergen, flaneert door zomergroene alpenweiden en komt op krachten in idyllische bergdorpen. Leg je liever een kortere afstand af? De route telt zestien secties die elk gemiddeld 17,5 kilometer lang zijn. 

Ziplinen

Een rivier oversteken of een berg afdalen: in Slovenië weten ze perfect hoe je die klus het snelst klaart. Namelijk langs een zipline. Je hangt in een veiligheidsharnas en racet naar beneden langs een meterslange kabel. En dat aan een recordsnelheid. De adrenalinerush … die krijg je er gratis bij. Net zoals het ongelooflijke uitzicht.

Originele avonturen

Je avontuurlijke reis spijzen met bucketlistervaringen? Ook die uitdaging werkt Slovenië met gemak af. Zo trek je naar het hart van de berg Peca, waar je met een kajak door de deels ondergelopen mijntunnels peddelt. Blijf je liever op het droge? Rappel dan langs de verticale rotswand Debelo Čelo. Daar nestel je je ’s morgens vroeg of ’s avonds laat op een hangend platform. Waar je ontbijt of dineert terwijl de zon met het landschap flirt. 

Water en grote hoogtes combineren, doe je dan weer dankzij Fish & Fly Trio. Tijdens deze driedaagse leiden ervaren gidsen je naar de mooiste visplaatsen van Slovenië. Van de ene naar de andere hoppen? Dat doe je met een helikopter. Handig: met de Slovenia Unique Experiences stel je heel wat unieke ervaringen op maat samen.