Slow wintersport in Slovenië

Een hele dag buiten bewegen… en tegelijk de tijd nemen om op te gaan in je omgeving. Dat is waar slow wintersport om draait. Geen betere plek om ervan te proeven dan Slovenië, waar de sneeuw prachtige decors boetseert.

Tussen de Alpen en de zee biedt Slovenië het beste van twee werelden. Verschillende voordelen met mekaar combineren, dat is ook wat slow wintersport doet. Terwijl je spieren een goeie workout krijgen en je longen zich vullen met gezonde berglucht, bewonder je de ongerepte natuur om je heen en kom je helemaal tot jezelf.

Wandelen rond het meer van Bohinj

Midden in de Julische Alpen onthult zich een adembenemend stukje natuur: het meer van Bohinj. Het is het grootste van het land en het ligt pal in het bekende Triglav National Park. Rond het meer neemt een knappe wandeltocht je zo’n 12 kilometer mee op stap. Ook voor gezinnen met kinderen is deze route best doenbaar.

De tocht is op z’n best ’s morgens vroeg. Een mysterieuze mist zweeft dan net boven het water. Zodra de zon vanachter de bergen tevoorschijn komt, neemt een betoverend, kleurrijk licht de scène over. De fototoestellen blijven in de aanslag. Het wandelpad leidt namelijk nog naar de Savica waterval, die zich uitbundig neerstort in het meer.

Extra leuk: in de winter raakt het water van Bohinj soms bedekt door een dikke laag ijs. Het startsein om een paar schaatsen aan te trekken en gekke pirouettes boven te halen.

Langlaufen door het landschap

Langlaufen is de perfecte activiteit voor wie zich graag met een stel latten een weg door de bergen baant. Slovenië beschikt over heel wat glooiende pistes die het besneeuwde landschap doorkruisen. In Pokljuka zigzag je zo’n 30 kilometer tussen metershoge, groene sparren. De uitzichten op de imposante Julische Alpen krijgen iedereen onderweg wel even stil. Bergafwaarts, richting de vallei van Bohinj, ligt nog eens 70 kilometer aan langlaufplezier te wachten.

Ervaren cross country skiërs meten hun kunnen in het Nordic Center Planica. Hier brengen de routes je onder andere langs de vallei van Tamar, het pittoreske Gozd Martuljek en Mojstrana. Nog maar net met langlaufen begonnen? Dan zijn de oefenpistes van Rogla de ideale uitvalsbasis. Ook Logarska dolina blaast je omver met heerlijke routes die door de Alpenvallei slingeren.

Dwars door de sneeuw trekken

De besneeuwde landschappen van Slovenië spreken pas echt tot de verbeelding als je er letterlijk middenin staat. De sneeuwschoenwandelingen rond Pokljuka voeren je langs bergen, bossen en velden. Steeds met een prachtig Alpenpanorama op de achtergrond. Ook de tochten van Rogla, Velika Planina en Bohinj brengen je naar onontdekte, woeste plekken, bedolven onder parelwitte sneeuwtapijten. In de Soča vallei, Trenta en Log pod Mangartom stap je dan weer door een sprookjesachtige omgeving waar feeërieke bosweggetjes en betoverende dalen zich aaneen rijgen.

Voor meer informatie over Slovenië, surf naar www.slovenia.info