Smaakvolle winter in Wallonië

Voor een vermakelijke winterwandeling weten we ondertussen wel dat we ons groene hart kunnen ophalen in menige regio in Wallonië. Aangezien we tijdens de koude maanden niet op een kilo meer of minder kijken (toch?), vulden wij het diverse toeristische aanbod aan met enkele van onze favoriete culinaire activiteiten. Dan kunnen de foodies onder ons ook mee op familieuitstap.

Kerstmarkten troef

Of slenteren door luisterrijke kerstmarkten ook onder de noemer culinaire activiteit valt, laten we voorlopig in het midden. Het lijstje van de leukste wintermarktjes willen we jullie in ieder geval niet ontzeggen.

Voor de grootste Waalse kerstmarkt trekken we deze winter naar hartje Luik. Op de Place St Lambert en de Place du Marché komen seizoensproducten allerlei in bijna 200 gezellige chalets je tegemoet. Na een rondje op de schaatsbaan kan je gaan voor een appetijtelijke raclette en afsluiten doen we natuurlijk met een glaasje pékèt.

Een ‘hart van sneeuw’ is het lichtvoetige thema van de kerstmarkt in Bergen. Naast een traditionele kerststal staan er dit jaar enkele charmante verrassingen op het programma. Een magische kiosk zullen de kerstman en kerstvrouw verwelkomen en er staat voor de kids ook een kerstbrievenbus klaar. Lege magen vullen we hier met cougnoles (kerstbrioches), boulettes of een verse pannenkoek.

De Tuinen van Annevoie zijn in de zomer al een lust voor het oog, maar met een magisch winterdekentje spreken ze nog meer tot de verbeelding. Gedurende drie dagen zullen de vele schitterende verlichtingen van de tuinen en de waterfonteinen je betoveren. Eindejaarscadeautjes scoor je op de markt met maar liefst 70 exposanten waar je uiteraard ook voedingsmiddelen en lokale specialiteiten vindt.

Say Cheese!

Geen tijd voor een eigen knapzak te maken en op zoek naar een originele maaltijd voor tijdens een wandeling? Just Go heeft zijn naam niet gestolen. Jij kiest de route, zij zorgen voor de heerlijke versnaperingen, met een smeuïge kaasfondue geselecteerd door Chez Maitre Corbeau als heerlijke tussenstop. De picknickmand wordt verder aangevuld met een droge witte wijn die uitstekend bij de kazen past, een knapperige baguette van Pain d’Antan en een selectie charcuterie van Boucherie Roland & Fils.

Er zijn vier locaties beschikbaar die telkens drie routes van een verschillend niveau omvatten. Van een toegankelijke 3km tot bijvoorbeeld een wat stevigere 14km. Wat denk je van een heerlijke winterwandeling met de imposante Citadel van Namen op de achtergrond of genieten van een bucolische wandeling in het zacht glooiende landschap van Profondeville? Just go.

Whisky van eigen bodem

Een lekker frietje steken onder het genot van een frisse trappist. In Wallonië kom je daarvoor zeker aan je culinaire trekken. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een Waalse whisky? Deze vloeibare alliteratie is bovendien nog eens van uitstekende kwaliteit. In The Owl Distillery in Haspengouw kan je de proef op de som nemen. Zij produceren een 100 % Belgische Single Malt Whisky, The Belgian Owl, verkozen tot de beste single malt whisky in Europa.

Deze eerste Belgische whisky wordt op traditionele wijze gemaakt van uitsluitend in Haspengouw geteelde fairtrade gerst. Meester-distilleerder Etienne Bouillon en zijn team stellen je een rondleiding van 1 tot 2 uur voor vanaf de gerst tot uiteraard de degustatie. Wie proeft zal het kunnen beamen: deze unieke whisky is soepel en gebalanceerd, puur en van de hoogste kwaliteit.

Trappistenwandeling

De trappisten laten we traditiegetrouw uiteraard ook niet links liggen. Waarom deze winter niet meerdere proeven? Met deze wandeling moet je wél eerst je biercalorieën verdienen.

Want…Wandelen naar drie grote trappistenabdijen daar staat deze bijzondere Lange Afstand Wandeling (LAW) voor. Een luisterrijke themaroute die je loodst door het innemende en vooral rustgevende landschap van Chimay, Rochefort en Orval. Het dient geen betoog dat daar effectief ook bier wordt gebrouwen.

De Abdij van Orval, de Abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort en de Abdij van Scourmont in Chimay, evenals de Espace Chimay liggen allemaal op de route. De route die in twee richtingen is bewegwijzerd omvat in totaal 290 kilometer en is in twee delen verdeeld: de etappe Chimay-Rochefort (174 km) en die van Rochefort-Orval (116 km). Je wandelt in je eigen tempo en naar je eigen niveau. Het aantal trappisten dat je naar binnen werkt, is ook op eigen ritme…

The best of both worlds

Op stap met een grote familiegroep, op verkenning met een vereniging of ben je als HR-verantwoordelijke nog op zoek naar een leuke maar vooral lekkere teambuildingactiviteit? Bierolade in Nijvel biedt workshops voor grotere groepen (vanaf 10) aan waar bier en chocolade een smakelijke hoofdrol spelen.

Tijdens een wandeling worden bezoekers via diverse anekdotes en weetjes meegenomen in de wereld van deze twee Belgische specialiteiten. De cafés die de revue passeren blinken uit door hun uitgebreide bierkaart, hun apart decor of historisch verleden. Een stad ontdekken onder het genot van lokale bieren en pralines wordt zo een wel zeer toegankelijke en vooral vermakelijke groepsuitstap.

Blijf je liever ter plekke, dan is de bier- en chocoladeproeverij misschien iets voor jouw vriendenweekend. Werner Callebaut is een gepassioneerd chocolade- en bierliefhebber en weet als geen andere deze beide Belgische lekkernijen te combineren. Met heel veel passie brengt hij bijzondere streekbieren en opmerkelijke chocoladesmaken op tafel, afgewisseld met schalkse verhalen en een vleugje humor.