Snuif de zon op in Zuid-Tirol

Terwijl er op de bergtoppen nog sneeuw ligt, steken op de bergweiden de eerste bloemen hun kopjes nieuwsgierig boven de grond. Die wisselwerking tussen winter en lente maakt Zuid-Tirol een heel bijzondere bestemming tijdens het voorjaar.

Rode Haan lijstte 4 redenen op waarom Zuid-Tirol het overwegen waard is in het voorjaar.

1. Appelbloesems

Zuid-Tirol staat in Europa vooral bekend om zijn prachtig bloeiende fruitboomgaarden. Wanneer de appelbomen zijn gesnoeid, duurt het niet meer lang voordat twee kleuren het Zuid-Tiroolse Etschtal domineren: rood en wit, zover het oog reikt. In de maanden april en mei staat aan de zonzijde van de Alpen een gebied van ca. 18.000 hectare in volle bloei.

De gezellige vakantie-accommodaties op de Zuid-Tiroolse boerderijen zijn het ideale vertrekpunt voor een tocht door de bloesempracht. Of u nu op de fiets door een zee van bloesems rijdt of tijdens een wandeling van dichtbij van de bloesems geniet: op de boerderij wordt de voorjaarsvakantie in het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Europa een waar feest. En het milde zonnige Zuid-Tiroolse klimaat is niet alleen voor de fruitteelt ideaal, maar maakt ook van uw vakantie op de boerderij een onvergetelijke belevenis.

Onze tip: als je de appelbloesem in Zuid-Tirol met eigen ogen wilt zien, moet je een beetje flexibel zijn. De bloesemperiode kan per jaar 2 tot 3 weken verschillen. Zoals het er nu naar uitziet, begint de bloei eind maart in de streken Unterland en Überretsch en duurt – afhankelijk van het weer – een week of twee. Daarna is het Burggrafenamt aan de beurt en tot slot bloeien de appelbomen in de dalen Eisacktal en Vinschgau.

2. Lente in de keuken

Eens het voorjaar ontwaakt is, gaan ook de deuren van de boerencafés en ‘buschenschänke` weer open. De boerencafés serveren in deze periode heerlijke asperges uit hun eigen moestuinen.

Behalve klassieke gerechten heeft de boerenkeuken ook nog veel andere specialiteiten te bieden. Wat dacht u van paardenbloemsalade of brandnetelknoedels?

3. Volg de loop van het water

Zonder de ‘waalen’ zouden de boeren in het westelijke deel van Zuid-Tirol op droge grond zitten. ‘Waalen’ zijn irrigatiekanalen die in de 13e eeuw zijn aangelegd om de droge berghellingen te bevloeien. Op die manier kwam er voor de landbouw voldoende water beschikbaar. Langs de ‘waalen’ werden smalle paden aangelegd, zodat de beheerders konden controleren of ze nog goed functioneerden en het kostbare water rechtvaardig werd verdeeld.

Tegenwoordig zijn deze paden langs de irrigatiekanalen, zogenoemde ‘waalwegen’, populair onder wandelaars. De paden zijn het hele jaar door begaanbaar en een heerlijke mogelijkheid om het Zuid-Tiroolse boerenlandschap te verkennen. De idyllische ‘waalwegen’ zijn ideaal voor iedereen die op zoek is naar rust en stilte. Maar ook actieve vakantiegangers genieten in het voorjaar van de ontluikende natuur langs de eeuwenoude irrigatiekanalen.

4. Zonsopgang met de boer

Maak tijdens uw vakantie op een boerderij in Zuid-Tirol van de gelegenheid gebruik om onder de deskundige begeleiding van een boer live een zonsopgang op een Zuid-Tiroolse bergtop te aanschouwen. Een gebeurtenis die u niet snel meer zult vergeten. Voor een zonsopgang op een Zuid-Tiroolse bergtop moet u vroeg uit de veren! Op veel boerderijen van de “Roter Hahn” begeleidt de boer zijn gasten zelf tijdens een wandeling naar de omringende bergen. Daar wacht hen een onvergetelijk natuurschouwspel.

De start is ’s ochtends in alle vroegte, om 3 uur. Voorzien van voorhoofd- of zaklampen zoekt u samen met de boer door het duister uw weg naar de top. Langzaam ontwaakt de natuur in het ochtendgloren. Onderweg door het bos ziet u hoe de eerste dauw de bladeren van de planten en struiken bedekt. Het prille daglicht tovert rode lichtpuntjes aan het firmament. Het zijn momenten vol mystiek, een toneel dat geschapen lijkt te zijn voor schitterende fotomotieven. Eindelijk flitsen de eerste zonnestralen over de toppen van de Zuid-Tiroolse bergen, de lucht kleurt in een stralend vuurrood totdat de zon het hele land in een warm goudgeel licht hult. Een zonsopgang op de berg is een grandioos natuurschouwspel en een onvergetelijke ervaring die u niet onberoerd laat.

Eenmaal terug op de boerderij staat al een uitgebreid ontbijt met zelfgebakken brood, verse eieren en gerookt spek voor u klaar, zodat u er weer tegenaan kunt.