Sportieve zomer in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol in het spoor van de olympische atlete Dorothea Wierer: dat staat gelijk aan een actieve zomervakantie in de bergen. Na een hele winter op de skilatten zoekt ze tijdens de lente steevast het noorden van Italië op. Ze weet dan ook als geen ander hoe je er sport en ontspanning perfect combineert.

Ze trok twee keer naar de Olympische Spelen, haalde verschillende gouden medailles tijdens de Wereldkampioenschappen en schreef meerdere wereldbekermanches op haar naam. Vanop de sneeuwpiste schudde de biatlete Dorothea Wierer al een pak fantastische prestaties uit haar mouw. Ze leerde de stiel in de bergen van Zuid-Tirol, waar ze tussen de wedstrijden door traint en ontspant.

Ontluikende natuurpracht

“Tijdens de winter loopt mijn programma over. Internationale races volgen elkaar aan sneltempo op en ik reis maanden van het ene land naar het andere. Wanneer de lente begint, zoek ik mijn thuisland op om te herbronnen. De natuur van Zuid-Tirol staat dan prachtig in bloei. Alle die geuren en kleuren, de dagen die langer worden,… ik kijk er telkens geweldig hard naar uit”, getuigt Dorothea.

“Zodra de temperaturen stijgen, spot je mij vaak in mijn thuisstad Antholz en aan het meer. Je kan die plekken het hele jaar door bezoeken, maar ik vind ze in de lente het mooist. De natuur slooft zich dan zo uit, het is best fascinerend. Tegelijk voeren deze plaatsen me terug naar mijn kindertijd en naar de uitstappen die ik hier maakte met vrienden en familie. Pure nostalgie”, deelt de atlete.

Actief door de bergen

’s Zomers valt er in Zuid-Tirol heel wat te beleven. De uitgestrekte, soms woeste landschappen vormen een schitterend decor voor wie graag wandelt, klimt, zwemt, fietst, aan watersport doet, loopt, golft of paardrijdt. Het programma van een WK-medailliste ziet er hier dan ook best pittig uit.

“Ik loop vaak door de bossen, dat ontspant mij. Maar fietsen doet me nog meer genieten. Het houdt me goed in vorm en tijdens de lange tochten ontdek ik talrijke onvergetelijke uitzichten over het unieke landschap. Ik train het liefst in Pustertal en rond het meer van Antholz/Anterselva. Eén keer per jaar trotseren we met het nationale team de Stelviopas. Vooral de hikingroute vanuit Val Martello is fenomenaal”, verklapt Dorothea.

Zalig uitblazen

De natuur van Zuid-Tirol mag dan wel uitzonderlijk zijn, ook de keuken staat bekend om de verse, eigentijdse gerechten. Op zowat elke menukaart duiken lokale wijnen, kruiden, kazen, vleessoorten en andere streekproducten op. Het is dus geen verrassing dat Dorothea na een actieve dag in de buitenlucht met plezier aan tafel schuift. Haar lievelingsgerecht? Pompoensoep met asperge!

“Zeker met vers geoogste groenten is die soep onweerstaanbaar. Ook de knapperige kastanjeharten die ze hier in het najaar bereiden, smaken hemels. Yoghurt en kaas vind je altijd in mijn koelkast en tijdens het sporten neem ik meestal een appel mee. Enkel wanneer ik de Stelviopas bedwing, pauzeer ik in een restaurant onderweg voor een portie strudel. Zo’n maaltijd geeft me een flinke energieboost, ideaal om daarna naar de top te klimmen.”

Geen inspanning zonder ontspanning. Zuid-Tirol is de perfecte plek om heerlijk te welnessen met zicht op de bergen. “Mijn training sluit ik af in de sauna. Het is zalig relaxen in de uitstekende wellnesscentra van de hotels in Val Pusteria. Ontspannen, dat is voor mij ook gewoon mijn hoofd leeg maken en tot rust komen. In m’n eentje een luchtje gaan scheppen en de Weiβhorn beklimmen… subliem is dat. Al geniet ik nog het meest van tijd doorbrengen met mijn man, mijn vrienden en familie”, sluit Dorothea af.