Steilste skipistes van Zuid-Tirol

Ervaren skiërs weten het al: het Italiaanse Zuid-Tirol ligt bedekt met uitdagende skipistes die je onder andere door het fenomenale, door Unesco bekroonde Dolomietengebergte voeren. Maar welke pistes schotelen je nu de grootste uitdaging voor? Hieronder nemen we je mee naar de zeven steilste afdalingen uit de regio. Ideaal voor ervaren wintersporters die graag een onvergetelijke skireis boordevol adrenalinekicks samenstellen.

Trametsch

Welkom op de langste skipiste van Zuid-Tirol. Wie er het eerste deel van de afdaling (de blauwe Plose) bij neemt, is in totaal 9 kilometer onderweg en zakt 1.400 meter in hoogte. In dat geval schiet je uit de startblokken op 2.446 meter boven de zeespiegel, waar je van een fantastisch uitzicht over de Dolomieten geniet. Vooral het tweede deel van de route (de zwarte Trametsch) is erg technisch en afwisselend. Je zoeft door mysterieuze naaldbossen, waar zich afdalingen met hellingsgraden van wel 62 procent verschuilen.

Piculin 

Noem Piculin gerust legendarisch. Deze stevige afdaling behoort tot de black five van Kronplatz/Plan de Corones. De 2 kilometer lange piste start in St. Martin en trakteert je op hellingsgraden van wel 72 procent. Het eerste deel van de afdaling lijkt makkelijk. Maar vergis je niet: de uitdaging laat niet lang op zich wachten. Vooral de lentezon doet hier ’s namiddags enkele verraderlijke sneeuwbulten verschijnen.

Erta

Ook de zwarte Erta maakt deel uit van de black five van Kronplatz. Je glijdt er langs de flanken van de 1.650 meter hoge bergpiek Piz de Plaies en baant je een weg naar St. vigil. Je bent in totaal 1,3 kilometer onderweg en glijdt er in het spoor van de wereldbeker slalom voor vrouwen. Hellingsgraden van meer dan 60 procent zijn hier dan ook geen uitzondering.

Hernegg

Wie zin heeft in een echte ‘Kronplatz black five challenge’ voegt nog de Hernegg toe aan z’n skireis. Deze ruim 5 kilometer lange afdaling kleurt diepzwart en lijkt wel eindeloos. Je begint de afdaling bovenop de 2.275 meter hoge piek Kronplatz/. Daar ski je eerst door een open sneeuwlandschap, vanwaar je uitkijkt over de Dolomieten en de Alpen. Daarna glijd je tussen de naaldbomen … tot je de finish bereikt in Reischach/Riscone, dat maar liefst 1.298 meter lager ligt.

Gran Risa

Fans van de wereldbeker skiën weten dat de Gran Risa in Alta Badia regelmatig op het programma van ervaren topsporters staat. Je bereikt de start van deze 1,2 kilometer lange afdaling met de gondellift Piz La Ila. Daarna zoef je naar La Villa, dwars door een dicht bebost landschap. De piste ligt het grootste deel van de dag in de schaduw, waardoor er vaak ijsplekken ontstaan. Handig voor wie z’n persoonlijk snelheidsrecord wil verbreken. 

Saslong

Ook het skigebied Val Gardena/Gröden huisvest één van Italiës meest beruchte afdalingen. De zwarte Saslong start bovenop Ciampinoi, een 2.249 meter hoge berg vlakbij Selva/Wolkenstein. Daarna kronkelt hij 3,1 kilometer door het landschap, richting Santa Cristina. Zodra je aan deze route begint, zet deze piste je aan het werk. Zo staat je een 100 meter lange, steile afdaling te wachten. Daarna transformeert de piste in een pittig parcours door de bossen.

Holzriese I & II

Met een afdalingsgraad die oploopt tot wel 77 procent is Holzriese de steilste piste van Italië. Je bedwingt hem vlak boven het dorp Sexten/Sesto, in het skigebied 3Zinnen Dolomieten. Vanaf het luxueuze resort Bad Moos brengt een gondelbaan je naar Rotwand/Croda Rossa, een bergpiek op 2.000 meter hoogte. Het tweede deel van de zwarte piste die je hier naar beneden voert, is de befaamde Holzriese II. Lijkt deze afdaling je toch een beetje too much? Nadat je het eerste deel (Holzriese I) aflegde, kun je je tocht verderzetten via een rustige, blauwe piste vlakbij.