Sterren kijken in Zuid-Tirol

Niets zaliger dan een zwoele zomeravond. Want wanneer de zon ondergaat… voelen de temperaturen nog altijd hemels aan. Het ideale moment om de fonkelende sterren te bewonderen. En waar doe je dat beter dan in Zuid-Tirol? Waar je overdag uitkijkt op de bergen en ’s nachts op het mysterieuze heelal.

Wist je dat in het Italiaanse Zuid-Tirol zelfs een echt sterrendorp ligt? Het eerste van Europa dan nog wel! In de vallei Eggental bots je namelijk op het charmante Steinegg/Collepietra.

Europees sterrendorp

Een heus planetenpad voert je er dwars door de natuur, langs alle planeten van ons zonnestelsel. Verderop tuur je door de telescopen van het observatorium Max Valier. Van hieruit spot je tot wel 19 miljoen hemellichamen. Het observatorium Peter Anich richt z’n lens dan weer op de zon. En in de gigantische koepel van het planetarium Alto Adige reizen wel 55 gasten door het universum. Dankzij indrukwekkende 3D-projecties lijkt het alsof je in een ruimteschip zit.

Schijnt de volle maan boven het sterrendorp? Dan verandert Steinegg in een culinair paradijs. Je proeft er van ‘milky way’-pudding, dumplings in het thema van de zonsverduistering en Pluto-mozzarella.

Op 2.267 meter hoogte

Wil je de hemel bijna kunnen aanraken? Het observatorium in de berghut Maseben voert je naar een recordhoogte. Op wel 2.267 meter boven de zeespiegel neem je zelfs met het blote oog heel wat sterren waar. Twee telescopen zoomen nog dieper in op het heelal. Omdat er zo weinig lichtvervuiling is, behoort Maseben tot de favoriete plekken van verschillende gerenommeerde astronomen.

Kunstzinnig perspectief

De baan die de planeten door ons zonnestelsel afleggen, bepaalt ons leven op aarde. Dat inspireerde kunstenaar Olafur Eliasson. Bovenop de Schnalstal-glestjer bouwde hij een adembenemende installatie. Negen futuristische bogen gidsen je meer dan 400 meter door de sneeuw. Elk frame staat symbool voor een andere ijstijd.

Aan de finishlijn wacht een enorme glazen koepel. Die bestaat uit verschillende stalen ringen en meer dan 700 glazen panelen. Wie middenin de koepel staat, gebruikt de ringen om de positie van de zon te bepalen. En zo het tijdstip te berekenen.

Schitterende natuur

Zuid-Tirol telt maar liefst acht beschermde natuurgebieden. Hier struin je door ongerepte landschappen. Middenin de bossen en bergen ontmoet je verschillende wilde dieren en spot je zeldzame planten. Omdat hier zogoed als geen mensen wonen, is de lucht ’s nachts kristalhelder. Breng dus zeker je verrekijker en fototoestel mee. Want onze melkweg laat zich hier van z’n mooiste kant zien.

Slapen onder de sterrenhemel

Zelfs wanneer je onder de lakens kruipt, hoef je het sterrenstelsel niet te missen. In Hotel Oberwirt overnacht je zelfs in een echte ruimtecapsule. In de Apollo Experience Room herbeleven gezinnen de eerste bemande vlucht naar de maan. Want de hotelkamer ziet er exact hetzelfde uit als de maanlander van de beroemde Apollo 11 die in 1969 de ruimte in schoot.

In hotel Hohenwart slaap je letterlijk onder de sterrenhemel, want op warme zomernachten zetten ze een gezellig bed voor je buiten. Wie gezellig met z’n tweetjes reist, klopt aan bij Chalet Stern. Bovenop de Rosskopf-berg lijkt de tijd wel stil te staan. Luxueuze kamers bieden je een panoramisch zicht op de bergen … en de planeten. De moderne Skyview Chalets in Toblach beschikken zelfs over een glazen plafond. Ideaal om voor het slapengaan nog wat sterren te tellen. Het Amonti & Lunaris Wellnessresort pakt dan weer uit met een adembenemende sky lounge met zwembad in openlucht.

Sterren op je bord

De zuivere sterrenhemel van Zuid-Tirol bewijst dat de inwoners uitstekend zorg dragen voor de natuur en het milieu. En dat levert de regio nog een ander voordeel op. De provincie beschikt namelijk over een hele reeks verse, verrukkelijke streekproducten. En daar gaan verschillende topchefs creatief mee aan de slag.

Dat is de befaamde Michelingids niet ontgaan. Zuid-Tirol werd bekroond met maar liefst 26 Michelinsterren. Daar horen vijf groene sterren bij. Een award die alleen maar uitgereikt wordt aan ’s werelds beste en meest duurzame keukens. Zo proef je van de groene gastronomie van lady chef Maria Lutz, Norbert Niederkofler, Stephan Zippl en Heinrich Schneider.