Stockholm vanaf het water

Stockholm bestaat voor een derde uit water, een derde uit natuur en een derde uit bebouwing. De stad is gebouwd op 14 eilanden die met elkaar verbonden zijn door 57 bruggen en dus kun je bijna overal in het centrum van Stockholm zwemmen. Het water is zo schoon en zo helder dat je midden in de stad een duik neemt. Er zijn niet veel steden in de wereld die dat kunnen claimen! Je mag overal aanleggen en overal zijn strandjes en rotsen om vanaf te springen. Huur een kajak, een kano of een SUP board ( bv via een kajakomaat) en peddel je een weg van eiland naar eiland. Bekijk het stadhuis, Gamla Stan (oude stad) en vele andere culturele en historische highlights. De meeste bezienswaardigheden in de stad liggen direct aan het water.

Een automaat voor kajaks, de kajakomaat

Steeds meer mensen willen buiten bewegen. De belangstelling voor buitensporten op het water is flink toegenomen. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, bedacht het outdoorbedrijf Point 65 Zweden de perfecte oplossing: de kajakomaat en SUPomaat. In deze automaten of eigenlijk, verrijdbare stellages liggen kajaks en SUP’s klaar voor gebruik. Het concept is eenvoudig – boek online, ontgrendel de kajak of SUP met de code die je hebt ontvangen en een geweldige peddeltrip staat op je te wachten. Op deze manier bepaal je zelf wanneer je het water op gaat: overdag of midden in de nacht, voor een paar uurtjes of voor meerdere dagen. De kajakomat maakt peddelen het hele jaar door mogelijk, dus niet alleen tijdens het zomerseizoen. De kajaks, SUP’s en accessoires van Kajakomaten zijn volledig recyclebaar en geschikt voor zowel beginners als voor de meer ervaren sporters.

‘We zijn bijna een beetje verrast door de enorme belangstelling. Het werd al snel duidelijk dat meer mensen de voorkeur geven aan het huren van SUP’s en kajaks bij de onbemande stations dan bij de bemande. Dit komt omdat het systeem eenvoudig en flexibel is. Je haalt je kajak op en levert hem weer af op elk moment van de dag,” aldus Richard Öhman, oprichter van KAJAKOMAT.

Na een testperiode en een introductie in het voorjaar van 2021 is de kajakomaat nu overal in Zweden boekbaar. First Camp, de grootste campingketen van Zweden, heeft ze op een groot aantal campings geplaatst. Deze zomer zijn ook, voor het eerst buiten Zweden kajakomaten geopend. Nog even en heel Europa staat er vol mee!