Stranden en baaien in de Vendée

De Vendée telt tal van mooie plekjes, maar haar prachtige stranden spannen toch wel de kroon. De kuststrook in de Véndee is één lange aaneenrijging van uitgestrekte duinlandschappen en rotskusten: de perfecte bestemming in de huidige fase van de geleidelijke exitstrategie. We laten ons licht schijnen op 5 strandparadijzen van de ‘kust van het licht’, de Côte de Lumière.

Corniche van Sion (Saint-Gilles-Croix-de-Vie)

Het Corniche Vendéenne biedt natuurliefhebbers een prachtig uitzicht op 3 kilometer ongerepte rotskust. Je wandelt er langs de oceaan, terwijl je de talrijke rotsen in het water kunt bewonderen zoals de Cinq Pineaux. Sensationeel is het ‘duivelshol’. Bij hoogtij spuit het water uit deze grot, net als een geiser! Voor strand- en watersportfanaten biedt het watersportcentrum op het grote zandstrand heel wat mogelijkheden, zoals kajakken, windsurfen en stand-up paddling.

‘Plage des Dames’ in Noirmoutier

Dit noordoostelijk gelegen strand in Noirmoutier is goed beschut tegen de heersende westenwind. Het ligt niet ver van het centrum van Noirmoutier-en-l’Ile en je bereikt het langs het beschermde natuurgebied Bois de la Chaise met zijn indrukwekkende eiken, groene dennen, bloeiende mimosa’s en grote villa’s. Door zijn unieke ligging voel je je op dit strand heel ver van de rest van het eiland of zelfs de rest van de wereld. Dankzij zijn glasheldere water en retrolook vallen veel bezoekers voor zijn charme. De witte strandcabines waar de dames vroeger hun badpak aantrokken, roepen de sfeer op van mythische filmdecors. Vanop de houten steiger kun je heerlijk wegdromen met zicht op de immense watermassa.

Strand van Le Veillon in Talmont-Saint-Hilaire en de kliffen van Saint-Nicolas

In Talmont-Saint-Hilaire ligt een verrassend mooi fijnzandstrand. Het ligt aan de monding van de rivier Le Payré, die rond een duin van ruim één kilometer lang stroomt. Deze plek staat op de eerste plaats in de top van opmerkelijke natuurgebieden van de Vendée. Onder invloed van de wind lijkt het strand van Le Veillon op sommige plaatsen als een lagune, wat het absoluut uniek maakt. De kliffen van Saint-Nicolas vlakbij bieden een grandioos panorama op de oceaan en de monding.

Uitgestrekte zandvlakten van Saint-Jean-de-Monts en Tranche-sur-Mer

Het 8 kilometer lange zandstrand en het zachtglooiende duinengebied van Saint-Jean-de-Monts trekken zowel zonnekloppers als watersporters aan. Op de esplanade kun je dan weer flaneren, staren naar de verre horizon of genieten van een ijsje of drankje.

Tranche-sur-Mer, bijgenaamd ‘Klein Californië’ vanwege het zonnige klimaat, de verfrissende wind en de brekende golven, beschikt over een 13 kilometer lang strand omgeven door duinen. Op het Plage centrale kun je heerlijk struinen op de houten ponton en genieten van een schitterende zonsondergang na een dagje zwemmen en zonnebaden. Echte vakantie!

Duinen van het strand van Sauveterre en Grande Plage (Sables d’Olonne)

In Sables d’Olonne is het moeilijk kiezen tussen het prachtige Grande Plage met zijn stedelijke aanblik, en het strand van Sauveterre dat meer een natuurstrand is tussen bos en zee, omringd door duinen en toegankelijk met de auto of via een fietspad. Hier kun je volop zwemmen, wandelen en luieren. Het is ook een surfspot. Grande Plage staat bekend als een van de mooiste stranden van Europa. De prachtige 3 kilometer lange baai is populair bij sporters, vooral dan windsurfers, wegens de spectaculaire golven. Langs de dijk is het heerlijk wandelen of fietsen bij de zee. Zoals op alle stranden in de Vendée heb je een prachtig zicht op de Côte de Lumière, die bij zonsopgang en zonsondergang zowel klein als groot doet wegdromen.

Voor meer informatie: www.vendee-tourisme.com