Sustainable citytrip naar Leiden

Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer. Ook op reis. Steeds meer toeristen trekken bewuster op vakantie en letten daarbij op hun ecologische voetafdruk. Gelukkig zijn er heel wat duurzame initiatieven te vinden. Wil je op bezoek bij de Plastic Soup Surfer, slapen in een ex-kantoorgebouw, een souvenir zoeken bij het plantenasiel of de lekkerste brownie eten, bediend met de meest stralende glimlach van een downie? Reis vrolijk en verantwoord naar het Nederlandse Leiden. We geven je graag enkele tips waar moeder aarde helemaal blij van wordt.

Hoe ernaartoe?

Die low-impacttrip begint in het treinstation. Vanuit Antwerpen spoor je in 1u15 naar Leiden Centraal. Je arriveert er meteen in het centrum van de stad, die je makkelijk te voet, met de fiets of via het water kan verkennen.

Actief aan de slag!

Leiden heeft na Amsterdam, het meeste aantal grachten in de binnenstad. Reserveer een elektrische boot, kayak of SUP en ga op pad. Wie weet kom je de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga tegen. Deze Leidse kunstenaar surfte in 2016 van Scheveningen naar Engeland. Dat deed hij met een kitesurfboard gemaakt van plastic flesjes. Sindsdien strijdt hij non-stop tegen de vervuilende plasticverpakkingen. Je kan hem zelf over je afvalvangst vertellen in zijn Atelier Tinga, aan de Herengracht. Wie weet verwerkt hij jouw beleving wel in zijn volgende installatie.

Lunchen met een visie

Na al dat vissen heb je ongetwijfeld honger gekregen. De lekkerste tosti’s van Leiden proef je bij Happy Tosti. Dit lunchrestaurant zweert bij betaalbare, Fairtrade gerechten en draagt actief z’n steentje bij aan de maatschappij. Zo kunnen mensen met een arbeidsbeperking er aan de slag. Samen zorgen ze voor een uitbundige sfeer.

Brownies&downieS bindt de strijd aan met voedselverspilling. Zaakvoerders Marc en Stefan en hun bijzondere werknemers koken zonder overschotten. Toch ga je nooit met honger buiten en eet je vers, lekker en gezond en wordt je instant vrolijk van de hartelijke bediening.

Leiden telt heel wat duurzame adressen met een (h)eerlijke, lokale keuken. Brasserie Meelfabriek Zijlstroom schotelt je groenten uit de moestuin, biologisch vlees en bijvangst voor. De chef tovert met kliekjes en presenteert je gerecht in een knusse setting boordevol tweedehands meubelen en gerecycleerde spulletjes.

Bij rooftopbar The Roof geniet je van een aperitief én van een schitterend uitzicht op Leiden. Al is het vooral de daktuin die met de aandacht gaat lopen. Je spot er een urban farm met kippen en bijen en een escape room over wateroverlast en stormbuien.

Gezond, toegankelijk, eigentijds en (eigen)wijs: zo vat je de menukaart van Brasserie Buitenhuis best goed samen. In een excentriek, hip interieur voel je jezelf meteen thuis. Bij mooi weer smul je van jouw lunch op het zonovergoten strandje.

Een groen aandenken

Elke geweldige vakantie verdient een souvenir om mee te nemen naar huis. Stap daarom binnen in het Leidse Plantenasiel. Een prachtige reeks thuisloze kamerplanten wacht er op een nieuwe, gouden pot. Heb jij de perfecte groene metgezel gevonden? Dan neem je hem mee naar huis in ruil voor een vrijwillige donatie. Met dat geld schaft het plantenasiel potgrond, meststoffen en kleurrijke potten aan.

Krijg je maar geen genoeg van al die planten? Breng dan een bezoek aan De Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland. Je bewondert er exotische planten van over de hele wereld, al zet het museum dit jaar vooral in op stoepplantjes. Via een interactieve app determineer jij al het groen waarmee je kennismaakt op het voetpad en in de straat. Je komt te weten welke beestjes ervan leven en hoe deze ‘onkruidjes’ mee strijden tegen de opwarming van de aarde.

Steek je handen uit de mouwen

Naturalis, dat de titel kreeg van beste Europese museum van 2021, stuurt je op een ontdekkingstocht door onze wondermooie natuur. Je maakt kennis met de eerste dieren en planten die onze aarde bevolkten, wandelt tussen indrukwekkende dinosaurussen en staat oog in oog met een Kaapse leeuw. In LiveScience ga je zelf mee aan de slag met de wetenschapper om je steentje bij te dragen.

Wist je trouwens dat Leiden deelneemt aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen? Dat kampioenschap daagt steden en bewoners uit om stoep-, terras- en balkontegels te verwijderen en te vervangen door een wondermooie struik, boom, plant of bloem. Leiden wipte dit jaar zo al meer dan 5.800 tegels om. Wie weet wordt je toeristische foto een collector’s item met al die tegels die over enkele jaren allemaal zullen verdwenen zijn.

Slapen in een ex-kantoorgebouw

Op de hoek van de Schipholweg en Schuttersveldweg in Leiden worden kantoorruimtes omgebouwd tot hotelkamers. In dit pand gaat zich het compleet nieuwe Victoria Hotel vestigen vanaf midden 2022, dat onderdeel is van hun Golden Green Hotel Groep. Het streven van gemeente Leiden is om van dit deel van de stad de meest duurzame kilometer te maken. Door onder andere verduurzaming van de gevel wordt dit gebouw weer up to date gemaakt. De zussen Evelien Roggeveen-Van Duijn en Lione Van Duyn-Van Duijn zitten achter dit project en zijn een voorbeeld van ondernemers die kansen zien in onzekere tijden; als exploitant van Golden Green Hotels investeren de dames juist nu in het verduurzamen en transformeren van hun vastgoedportefeuille.