Telewerken? Dat kan in Alentejo

De meest hippe vakantietrend van 2021 is ongetwijfeld de workation. Thuis werken, alleen dan niet in je eigen huis maar in een comfortabele villa onder de zuiderse zon. In Alentejo vind je tal van moderne vakantiehuizen waar je in alle rust werkt en geniet van de natuur en de lokale gastronomie.

Een workation in Portugal biedt je werkelijk het beste van twee werelden. Dankzij de eigentijdse infrastructuur van de vakantiewoningen kan je er gemakkelijk videobellen en verslagen uitprinten naar hartenlust. Je pauze? Die neem je op een zonnig terras aan het zwembad of langs een wandelroute die de omliggende dorpen verkent. Vanaf het voorjaar baadt Alentejo in milde, zomerse temperaturen. Dankzij de grote oppervlakte en de lage bevolkingsgraad, is het er nooit te druk. De regio is vlot bereikbaar en je boekt er aan voordelige prijzen. Aan troeven dus geen gebrek.

Rust in je hoofd en in je hart

Wie houdt van een minimalistische, strakke omgeving wordt ongetwijfeld op slag verliefd op de appartementen van Travassos 11. De witte muren en de grijze gietvloeren geven dit statige herenhuis een eigentijdse look. Al knipoogt het interieur af en toe subtiel naar de lokale cultuur. Uitrusten doe je aan het gemeenschappelijk zwembad of tijdens een uitstap naar Elvas. Dit stadje wordt omwald door een stervormige verdedigingsmuur van zo’n 10 kilometer. Eens je de toegangspoort voorbij bent, struin je door smalle straatjes, langs pleinen, forten en kathedralen. Nergens komt de geschiedenis meer tot leven.

Eén met de natuur

Duurzame ondernemers halen hun hart op in de ongerepte natuur van Alentejo. Dankzij initiatieven als Zmar Eco Experience overnacht je in een houten vakantielodge waar natuurlijke materialen centraal staan. Zodra je uit de voordeur stapt, wacht de ruige Portugese kustlijn je op. Kliffen, bossen, fijne stranden en hoge golven komen samen en creëren een uniek landschap waar je uren in verdwaalt.

Kleur en kunstzinnigheid

Sommige vakantiehuizen zijn zo magisch dat je er bijna kunstzinnig van wordt. Herdade da Matinha in Cercal is zo’n plek. Je krijgt meteen een dosis energie van de vrolijke schilderijen, felle tapijten en kleurrijke muren die deze villa een geweldige vibe bezorgen. Artiesten, schrijvers, designers en muzikanten werken er aan hun volgende meesterwerk terwijl de natuur om de hoek ligt te lonken. Herdade da Matinha ligt namelijk langs een uitgestrekt wandelnetwerk van wel 450 kilometer. Deze paden leiden je naar de kust en door het hinterland, langs plaatsen waar de tijd soms even lijkt stil te staan.

Brainstormen met jezelf

Spatia Comporta in Grândola nodigt je uit om te ontspannen… om uit te ademen en je te omringen met rust, schoonheid en een vleugje luxe. In de moderne villa’s en aan het zwembad hou je een brainstormsessie met jezelf en stippel je de perfecte bedrijfsstrategie uit. In het restaurant doe je jezelf tegoed aan zalige streekgerechten, op smaak gebracht met zeezout, olijfolie en mediterrane kruiden. Nagenieten doe je met een glas wijn in de hand of tijdens een romantische strandwandeling.

Innovatieve hubs

Je bent ambitieus en je wilt wat. Een uitdagende, creatieve omgeving waar je makkelijk je ideeën uitwisselt met gelijkgestemde zielen is je op het lijf geschreven. Dan ben je bij Heaven Inn Concept aan het juiste adres. In deze moderne hostel verblijf je in een lichtrijke kamer in het centrum van Evora en krijg je elk uur wel een nieuw, innovatief idee.

Culinaire hotspots

Beroepsmisvorming… zo noemen we het wanneer je werk eigenlijk zowat je hobby is. Een herkenbaar fenomeen voor de vele foodlovers die niet enkel tijdens de werkuren achter het fornuis staan. Een workation om wat administratie te regelen of om nieuwe concepten uit te denken, staat dan ook gelijk aan een kennismaking met exotische smaken en zuiderse producten. Gasten van Herdade da Rocha ontdekken hun innerlijke Bourgondiër tijdens een wandeling door de uitgestrekte olijfboomgaarden die grenzen aan het huis. Ook een heerlijk glas wijn uit de plaatselijke wijngaard mag niet ontbreken.